Az indoklás szerint mivel a koronavírus-járvány miatt Oroszország péntektől ideiglenesen megszakítja a légi közlekedést a többi országgal, a FIDE nem tudja garantálni, hogy a játékosok és a további résztvevők biztonságban haza tudjanak majd térni.
Az első hét forduló eredményei érvényesek maradnak, a torna majd a – csütörtökre tervezett – nyolcadik fordulóval folytatódik, egyelőre nem tudni, mikor.
Az 500 ezer euró összdíjazású, 14 fordulós verseny első helyezettje lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója.
Polgár Judit az M1 aktuális csatornának kiemelte: a járvány miatt az egész világ új és nehéz helyzet előtt áll, amikor nagyon nehéz jó döntéseket hozni.
“A legfontosabb az, hogy mindenki tudja, érezze, ha valamit halogatunk, az ebben az esetben ugyanolyan komoly döntés, és az lehet jó is, meg rossz is” – fogalmazott minden idők legsikeresebb női sakkozója.
Mint mondta, az eredetileg háromhetesre tervezett viadal fizikailag és mentálisan is nagy kihívás a résztvevők számára. A kényszerszünet pedig akár a végkimenetelre is hatással lehet, mivel a játékosok ezt kihasználva módosíthatnak felkészülésükön. Elárulta, az ő pályafutása során nem fordult elő hasonló felfüggesztés, amelyet “nagyon extrém” helyzetnek nevezett.
Hozzátette, az otthoni és online hobbisakkozásnak viszont nem okoz problémát a vírus, “inkább nagy lehetőségeket ad továbbra is”.

Az állás a 7. forduló után:
1. Nyepomnyascsij (orosz), Vachier-Lagrave (francia) 4,5-4,5 pont, 3. Caruana (amerikai), Giri (holland), Vang (kínai), Griscsuk (orosz) 3,5-3,5, 7. Ting (kínai), Alekszejenko (orosz) 2,5-2,5

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!