Kevés olyan sportoló élete olyan tragikus, mint Csik Ferencé. A Kaposváron született úszó már korán megismerkedett az élet keserű oldalával. Édesapját az első világháborúban veszítette el, ezután anyai nagybátyja, Csik László fogadta örökbe, aki MÁV főorvos volt. A gimnáziumi éveit Keszthelyen töltötte és ekkor szerette meg az úszást is.

Rendszeresen a Balatonon edzett, majd érettségit követően a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen kezdte meg orvostudományi tanulmányait. Ekkor igazolt át a BEAC-hoz és indult a sikertörténet. Hétszer nyert főiskolai úszó világbajnokságot, kétszer lett Európa-bajnok, majd 1936-ban Berlinben egy arany-, és egy bronzérmet szerzett az olimpián.

Miután orvosként végzett az egyetem belklinikáján és a MÁV Betegbiztosítónál dolgozott. A II. világháború Őt sem kerülte el, 1944 októberében kapott katonai behívót. Tartalékos orvosként szolgált Szolnokon, Keszthelyen és Sopronban. Hivatásának gyakorlása közben 1945. március 29-én egy bombatámadás során veszítette életét.

A soproni légitámadás áldozatainak közös sírba temették, de 1947-ben exhumálták és Keszthely város által felajánlott díszsírhelyben helyezték örök nyugalomra. Pályafutása során kilenc rekordot állított fel. Nevét pedig több utca, sportlétesítmény és tanintézmény őrzi Kaposváron, Keszthelyen, Sopronban és Budapesten is.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!