Nálunk már olvashattak róla, hogyan reagáltak az olimpiai kvótát szerzett  kalapácsvetők a koronavírus-járvány miatt az ötkarikás játékok  halasztására, majd a múlt héten megírtuk azt is, hogy Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE mesteredzője, korábbi VB-ezüstérmes kalapácsvető szerint az olimpia egy évvel történő halasztásával nagy esélyt kaptak a Dobó SE legtehetségesebb fiataljai.

A Dobó SE-nél ezekben a napokban is szigorú rendszabályok mellett készülnek a dobóatléták. Németh Zsolt és Németh László tanítványai megalkották saját házi szabályaikat; betiltották a ,,ivárosi korzózásokat”, csak a munkahely, a dobópálya, illetve az élelmiszerboltok látogatása engedélyezett. A kalapácsvetők eddig is fegyelmezetten, szinte önkéntes karanténba vonulva edzettek, de ezen a héten még ezen is szigorítottak, már senki, sem a szülők, sem a családtagok, sem a barátok nem látogathatják a Sugár úti edzéseket.

Halász Bence és Gyurátz Réka után most újabb 2 olyan tehetséges fiatalról olvashatnak, akiknek esélye lehet a tokiói kvóta  megszerzésére.

A 73 méter 61 centiméteres egyéni rekorddal rendelkező Rába Dániel áprilisban tölti be 22. életévét. Dani a legutóbbi, 2019-es U23-as EB-n az előkelő 4. helyet szerezte meg.

– Őszintén megmondva, amikor meghallottam a halasztást, titkon örültem, mivel lesz még egy évem arra, hogy bebizonyítsam, nekem is ott a  helyem az olimpián. Persze még messze vagyok a szinttől és a világranglistán is körülbelül a 40. helyen állok, de bizakodva fogom elkezdeni a 2021-es évet és minden erőmmel azon leszek, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból – válaszolt érdeklődésünkre a tehetéges atléta.

Dani számára magányos ez az időszak, mivel egyedül él és a vłrus miatt a családját sem látogatja.
– Remélem minél hamarabb vége lesz a járványnak. Mivel a kijárási korlátozások miatt csak alapos indokkal mehetünk ki, nálunk a munka az edzés, így az nem áll le. Betartva a szigorú előirásokat, csak edzésre és boltba járok ki – tette hozzá az alábbi képen balról a másodikként látható Rába Dániel.

Az ugyancsak 22 esztendős Varga Balázs 72 méter 87 centiméteres egyéni legjobbal vág neki az olimpiai felkészülésnek. A 2019-es U23-as EB-n döntőbe jutott sportolót is megkérdeztük.

A nem hagyományos napokért cserébe plusz motivációt kaptam. Amíg úgy volt, hogy idén lesznek az ötkarikás játékok, addig is reménykedtem hogy talán sikerülhet, csak még titokban. Azzal, hogy az olimpia egy évvel később kerül megrendezésre, tényleg egy óriási lehetőséget kaptam. Egy esztendő sok idő, én pedig azon leszek hogy mind technikailag, mind erőnlétben tovább  fejlődjek ebben az időszakban.

Ha minden úgy alakul, ahogy azt Macával (NémethZsolt mesteredző) elterveztük, akkor úgy gondolom hogy bár egy kiélezett versenyben, de van esélyem Tokióban versenyezni 2021-ben – fogalmazott kérdésünkre Varga Balázs.

 

A Hungary Sport szerkesztősége bízik benne és szurkol, hogy 2021-ben akár 4 vagy 5 szombathelyi atléta is a tokiói dobókörbe állhat.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!