A hétvégén az SZKKA ügyvezető elnöke arról nyilatkozott a megyei napilapnak, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek az NB I-es kézilabda klubot sem kímélik, így ők is a fizetések mérséklésére kényszerültek. Erről ITT olvashattak.

Most pedig a csapat vezetőedzőjével, Marosán Györggyel felvett interjúnk következik. Előtte azonban érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a K&H női kézilabda ligában nem lenne kényszerpihenő, akkor szombaton rendezték volna az Érd elleni szombathelyi bajnokit. A meccs helyett azonban leállás sújtja a csapatokat, így az NB I-es női szombathelyi kézilabdázókét is.

– Szombathelyen vagy saját otthonukban maradtak a csapat tagjai?
– A külföldi játékosok nem tudtak hazautazni, itt vannak Szombathelyen. Egyébként a csapat nagy része hazautazott.

– Hogyan tartja a szakmai stáb a kapcsolatot a játékosokkal?
– A modern kor vívmányainak köszönhetően, a kommunikáció könnyen megoldható. Telefonon, illetve a közösségi média segítségével tudjuk tartani a kapcsolatot.

– Mivel tölti a csapat a kényszerpihenő adta időt, illetve hogyan lehet formában tartani a játékosokat?
– Sajnos az egyetlen lehetőség ami a formában tartáshoz rendelkezésére áll a csapatoknak az az, hogy egyéni edzésterveket ad a játékosoknak. Ez talán arra elég, hogy a kondícionális képességeket szinten tartsuk. De arról, hogy a sportformát mindez azon a szinten tartsa, amin voltunk az utolsó közös edzésünkön, még véletlenül sem beszélhetünk.

– Egy esetleges folytatás esetén mennyi idő kellene az általad vezetett csapatnak arrra, hogy újra a régi formába kerüljön?
– Attól függ, mikortól lehet újra edzeni. Ha például holnaptól, akkor 15-18 nap múlva, de mivel ez nem realitás, ezért sokkal több időre lenne szükség a felkészülésre, a formába hozásra is.

– Fizikailag, illetve lelkileg menyire viseli meg a játékosokat ez a leállás?
– Nem rendelkezem kellő tudással, illetve ismeretanyaggal, ahhoz hogy erre válaszolni tudjak, ahogy sajnos ebben a kérdéskörben nálam kompetensebb szakemberek sem. Az biztos, hogy engem mindig a szenvedély, a kalandvágy, a tétmeccsekkel járó adrenalin hajt, de most nyugodtnak kell maradni és kivárni azt az életkörülményt, amikor kockázatmentesen lehet újra szenvedéllyel csinálni azt, ami az életünk egyik legfontosabb hajtóereje. Ahhoz azonban, hogy folytathassuk a bajnokságot, legfontosabb most megóvni saját és embertársaink életét.

– A vezetőedző mivel tölti a kényszerpihenő napjait?
Két oldalról lehet megközelíteni ezt az időszakot. Egyik oldal az, hogy haszontalannak érzi magát az ember és unatkozik, én ezt nagyon nagy hibának tartanám. A másik oldal, hogy fantasztikus befektetési lehetőség ez az időszak. Azt az óriási mennyiségű időt, ami ránk szakadt érdemes hasznosan eltölteni. Olyan ez mint, amikor megkérdezik valakitől, mit tenne, ha megnyerné a lottó főnyereményt. Mindenki azt mondja, amellett hogy venne új kocsit, házat, tv-t, hogy befektetne! Akkor most a szabadidőnkkel is ezt kell tegyük, én ennek a híve vagyok. A kényszerpihenő alatt befektetünk az intellektuális fejlődésbe, amit felhasználunk és kamatoztatunk a következő sok-sok évben! Fantasztikus lehetőség ez ilyen téren. Ezt javasoltam a játékosaimnak és a stábtagoknak is. Sportpszichológia, edzéselmélet, anatómia, szépirodalom, mérkőzés-elemzések, nyelvtanulás: mostanság ezek teszik ki az időbefektetésem nagy részét.

Most tehát minden kézilabda-barátot az foglalkoztat, mikor folytatódhat a K&H női kézilabda liga. Ez is eldől a következő hetekben, mindenesetre az nso.hu-n vasárnap megjelent egyik idevonatkozó írásban Nerea Pena, az EHF-kupa-címvédő Siófok spanyol kézilabdázója szerint június előtt biztosan nem rendezik meg a következő fordulót a koronavírus-járvány miatt.

Meglátjuk!

 

 

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!