Varga Jenő neve bizonyára mindenki számára ismerős. A testnevelőként, sportfeltalálóként és a szabadidősportok szervezéséért valamint lebonyolításában tevékenykedő Jéglovag március 15-én Vas Megye Szolgálatáért Sport Tagozat kitüntetésben részesült. Ebből az apropóból sikerült elcsípnünk a tanár urat, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Nekem személy szerint Varga Jenő neve még a gyerekkoromból ismerős, amikor többen korcsolyázni kezdtek. Hogy került kapcsolatba Varga Jenő ezzel a csodálatos sportággal?

– Könnyű helyzetben voltam szakmailag, hiszen a Műjégpálya megnyitását követően 1987-ben elkezdtem foglalkozni a rövidpályás gyorskorcsolyázással, illetve 1992-ben a római CERS görkorcsolya konferencián – melyen volt edzőtársammal képviseltük Magyarországot – felkérést kaptunk a sportág magyarországi meghonosítására. Ezt sikerült is megvalósítanunk, így télen Short Track (rövidpályás gyorskorcsolyázással), utána meg gyorsasági görkorcsolyázással készültünk a versenyekre. Sokat köszönhetek Horváth Zoltán (Sali) főiskolai tanár úrnak és Gál László főigazgató úrnak is, hiszen 1995-en Sali hívására óraadó tanárként dolgozhattam a szombathelyi főiskolán, mely óriási erőt és motivációt adott a munkámhoz. Még ebben az évben felkérést kaptam az ausztriai Baden és párhuzamosan a szlovéniai Lendva görkorcsolya csapatainak a szakmai vezetésére melyeket 2005-ig irányítottam.

Aztán kibővült a repertoár egy Vararénával is…

– Valóban. A Vargaréna Skate Park megépítésének az ötletét az 1996-ban a budapesti Görzenálban megrendezésre került gyorsasági görkorcsolya verseny adta, illetve az, hogy Szombathelyen egyre több extrém sportot szerető street görkoris kezdett el komolyan korcsolyázni. 1997-ben a legelső kiugró (rámpa) megépítését követően Szallár Csaba testnevelő kolléga segítségével különböző csúszásra alkalmas csöveket készítettünk el, majd Németh István volt igazgatóm segítségével folyamatosan bővítettük a Vargarénát. Közben az edzéseknek köszönhetően egyre magasabb szinten görkorcsolyáztak a street korisaim a parknak köszönhetően és sorra kaptuk a fellépésekre a felkéréseket, így tovább tudtuk építeni a Parkot. Volt olyan fellépésünk Zalaegerszegen, melyen 1500 ember izgulta végig a kb 40 perces bemutatónkat, de az igazi show-t a szombathelyi fellépések jelentették. Volt street görkorcsolyázóim közül a legendák: Ferencz Péter, Varga Ádám a fiam, Ecker Péter, Gerebenics Tamás, Nagy Jácint, Kovács Balázs, Hencsei Péter, Hódosi Péter, Tóth Ferenc (a karok nélküli fiú), Baranyai Zoltán, Tanai András, Bártfai Zsombor, Pintér Ádám és a lányoknál Mayer Petra.

A sikerek pedig több, mint 40 éve kísérik pályafutását. Melyekre büszke igazán?

– Lényegében mindegyikre az vagyok. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ebben az évben a Szent Márton Gálán az Ifjúságért- díjat én vehetem majd át. Azt hiszem, mindenkinek jól esik az elismerés, tudjuk, hogy a gyerekeknél is milyen fontos a dicséret a bíztató szó az elismerés, szerintem a felnőttekre is igaz ez a visszajelzés. Egész eddigi életemet gyerekek- fiatalok között éltem, értük velük dolgoztam a sportolás, a sportág megszerettetéséért és sikeréért. Pedagógus Munkámért 1985-ben és 1990-ben a Miniszteri Dicséretet kaptam, 2000-ben a Kiemelkedő Pedagógus Munkáért III. fokozatot, 2012-ben a Berzsenyi Dániel Emlékérmet és oklevelet, mely az akkori szombathelyi főiskola kiemelkedő elismerése, 2014-ben Kiemelkedő Pedagógus Munkáért I. fokozatot, 2016-ban Kiváló Testnevelő- Díjat, 2018-ban Ifjúságért Díjat, melyet a Szent Márton Gálán vehettem át és 2019-ben a Pedagógus Szolgálati emlékérmet. A sportért végzett munkáért kapott elismeréseim: 2005-ben a Pünkösthy Csaba Díjat, 2007-ben Vas Megye Sportjáért Díj, 2013-ban Magyarország Görkorcsolyasportjáért Emlékplakett és ugyanebben az évben az MDSZ kitüntetése a Magyarország Diáksportjáért Emlékérem, míg legutóbb 2020-ban Vas Megye Szolgálatáért Sport Tagozata kitüntetés. Szerencsés vagyok, hiszen van mire emlékeznem.

Tanárként és edzőként kiváló emberekkel, kollégákkal, sportolókkal volt szerencséje dolgozni.

– Ebből a szempontból is szerencsés vagyok, hiszen a 41 éves tanári pályafutásom során minden szakképző osztályomban sikerült kinevelni legalább 1 jeles, vagy kitűnő tanulót, 2005-ben végzett szakközépiskolai osztályomból 11 tanuló egyetemi felvételére és 2011-ben végzett gépi forgácsoló 22 fős osztályom eredményére: 19 kitűnő és 3 jó rendű tanulómra. Jó szívvel gondolok a rövidpályás gyorskorcsolyázóimra, illetve az öt generációs gyorsasági görkorcsolya csapatom tagjaira, hazámban több mint 300 korosztályos Magyar bajnokomra, a 1995-2005-ig az Ausztriai (Baden) és a Szlovén (Lendva-Dobronak) csapataimra ahol 50-50 országos bajnok edzője voltam illetve a számtalan extrém street görkorcsolyázómra.

A Városi Diáksport Bizottság elnökségi tagjaként milyen nehézségekkel találkozott?

– Fordítsuk inkább meg a kérdést, hiszen a nehézségek azért vannak, hogy megoldjuk őket. Minden Diákolimpiai versenyünkre, rendezvényünkre, a jeges program kidolgozására, elindítására és a gördülő sportok versenyrendszerének a bevezetésére, illetve a nyári diáksport versenyekre. Ezeket a programokat a Bizottság és Havasi Attila szakmai munkájának köszönhetően valósíthattuk meg. Köszönet a szombathelyi iskolák testnevelőinek és az iskolák igazgatóinak, akik partnerek a város diáksportjának fejlődésében. Elmondhatjuk, hogy ettől az évtől Szombathely szinte minden iskolája részt vesz a VDSB versenyrendszerében és egyre több iskola alapítja meg az iskolai sportköri feladatokat ellátó Diáksport Egyesületét, melynek Szombathelyen az első megalapítója voltam 2002-ben a Puskás Diáksport Egyesület létrehozásával. Azóta is elnöke vagyok ennek az egyesületnek. A Városi Diáksport Bizottság melynek 2000-től az elnökségi tagja és 2012-től az elnöke lehetek szintén fontos szerepet tölt be az életemben.

A Tófürdő és a Műjégpálya elképzelhetetlen igazi Varga Jencis programok nélkül. Nyáron is számíthatunk meglepetésre?

– Feltétlenül. Szombathely szabadidősportjának részeként a Szombathelyi Szabadidősport Szövetségre nagy szükség van. A Korcsolya és Extrém sportok Szakág vezetőjeként dolgoztuk ki folyamatosan bővülő sportolási és versenyzési lehetőséget adó programsorozatunkat. Legnevezetesebb korcsolyás rendezvényeinkre, melyek az országban is egyedülállóak: Nemzetközi Színes Mikulástalálkozó-Szombathely a Színes Mikulások Városa, a Jégkarnevál, benne a meztelen (fürdőruhás) korcsolyázással, Fakutya versenyünk és a Mesélő Fakutyánk. Ősszel és tavasszal az extrém sportrendezvényeink zajlanak nyáron pedig már 10 éve közösen szervezzük a SZOVA Zrt-vel a vizes programjainkat a Tófürdőn. Nagy népszerűségnek örvend a cápabirkózás, úszó-, és csúszdaversenyek. Nem hagyjuk unatkozni a család egyetlen korosztályát sem. Épp ezért egész évben jut bőven feladat nekünk, szervezőknek.

Milyen megvalósítandó tervei vannak még Varga Jenőnek?

– Szeretném, ha Szombathelyen végre megépülne az öt sportágat felvonultató gördülő sportágnak (görkorcsolya, gördeszka, BMX, MTB, roller) a városi nagy Skate Parkja, melynek tervei már 2000-ben elkészültek. A Vas Megyei Sportági Szakszövetségek Tanácsának titkáraként és a Vas Megyei Korcsolya és Extrémsport Szövetség elnökeként feladatomnak tekintem, hogy újabb extrém sportpályák épüljenek Vas megyében. A Tófürdő vizes és strandprogramjainak és a Műjégpálya programjainak a magas színvonalú folytatása. Ebben az évben 2020-as kifutással a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése Kámán Ferenc vezetésével elnyert egy szabadidős Európai Uniós pályázatot, melynek a Vas megyei projektvezetője lehetek, tehát van feladat és cél bőven Szombathely és Vas megye sportjáért.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!