2004-ben alapított sporttörvénynek köszönhetően hazánk egykori bajnokait szedte egy csokorba a Nemzet Sportolója megtisztelő cím. A díjat azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. Nem kétséges, rengeteg ilyen szereplője van hazánk sportvilágának.

Nemrég elhunyt Székely Éva, az Ő helyére pedig a jelenlegi tagok több mint ötven százalékának szavazata kell. Mivel egyszerre több jelöltre is le lehet adni a szavazatot, így több név is bekerült abba a bizonyos kalapba. Több egy kori olimpiai bajnok mellett Európa-, és világbajnok is felmerült választási lehetőségként. Bizony nem volt könnyű dolga a Nemzet Sportolóinak.

Hegedüs Csabára, Pap Jenőnére, Pézsa Tiborra, dr. Bodnár Andrásra, Faragó Tamásra, Regőczy Krisztinára, Sákovicsné Dömölky Lídiára és Török Ferencre is adtak le voksot. Végül a futás nagyasszonya lett -stílusosan- a befutó. Monspart Sarolta lett így a Nemzet Sportolóinak hivatalos jelöltje, aki teljesen megérdemelné az elismerést.

Monspart Sarolta nagy szenvedélye volt a futás és az eredményekre sem kellett sokat várni. 1964 és 1977 között egyetlen alkalommal sem talált legyőzőre a női tájfutók egyéni bajnokságán, emellett 9 váltó- és 11 csapatbajnoki címmel is büszkélkedhet. Félelmetes adat, de a futás nagyasszonya 40-szeres magyar bajnoknak mondhatja magát. Nem semmi!

Persze emellett akadt egyéb tevékenysége is. Az úgymond kiegészítő sportágában, a sífutásban is kipróbálta magát és hat alkalommal végzett aranyérmes pozícióban. Legnagyobb sikerét 1972-ben érte el, amikor a csehszlovákiai Staré Splavyban rendezett tájfutó világbajnokság női egyéni versenyszámában nem talált legyőzőre. Váltóban két évvel korábban ezüst-, négy évvel később bronzérmet szerzett.

Friss világbajnokként elindult a maratoni távon is. Ez akkoriban tiltott volt a nők számára. Monspart Sarolta ennek ellenére is elindult és teljesítette a távot, ráadásul ehhez három órához sem volt szüksége. Ő az első nő Európában, akinek sikerült 180 perc alatt teljesíteni a 42 kilométeres szakaszt. Félelmetes, ugye?!

1978-ban Atlantában rendezték a világ első – nem hivatalos – női maratonfutó-világbajnokságát, ahol második helyezést ért el. Mégsem ettől marad emlékezetes ez az esztendő számára, hanem egy betegségtől. Egy kullancs okozta, életveszélyes agyhártya-gyulladásából két éven át lábadozott. Sokáig úgy tűnt, hogy legyőzi a kór.

Hallatlan lelki és fizikai erejéről tett tanúbizonyságot, hogy már betegágyán elkezdte a rendszeres testmozgást. Igaz, maradandó állapota miatt az élsportról már le kellett mondania. A szabadidősport és az egészséges életmód legnagyobb alakja, így joggal érdemelte ki a Futás Nagyasszonya elnevezést.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!