Ahogy beszámoltunk oldalunkon is, nehéz helyzetben van az extraligás Haladás Szombathely röplabda csapat. A legmagasabb osztályba feljutó, majd tagságát megőrző együttes idén is megpróbálta a lehetetlennek tűnő feladatot, hogy meghosszabbítsa ismét az elsőosztályú pozícióját. Ez a kihívás azonban több szempontból is nehéznek bizonyult.

A nyáron szinte teljesen megújuló kerethez, egy sikerre éhes vezetőedző, Leiszt Máté érkezett. A szezon során nagy fegyvertényt hajtott végre a Haladás, hiszen idegenben győzte le az MTK együttesét. Aztán jött egy sérüléshullám, de a munka nem állt le. Januárban viszont távozott a névadó szponzor, majd a koronavírus-járvány is közbeszólt. Dr. Mucsi Péterrel beszélgettünk a csapatot érintő változásokról.

Hatalmas volt az öröm a feljutás kivívása után…

Milyen szellemben kezdődött a munka, hiszen egy hosszú lejáratú tervet tűzött ki a Haladás szakosztályvezetője?

– A Haladás klub megalakulását követő években létrejött a röplabda szakosztály is a klubban. A kezdeteket követően, évtizedekig a legmagasabb osztályban jegyezték a Haladás női röplabdacsapatát. Kiváló sportolókat, válogatott játékosokat adott a klub már ezekben az években is a magyar sportnak. Egy hosszabb, politikai döntésektől sem mentes időszakot követően ez elmúlt 4-5 szezon már rendezett keretek között zajlott a Haladás röplabdázóinál. Ez nagyrészt a klub támogatói körének, vezetőinek köszönhető, hiszen a város ezekben az időszakokban sem értékelte a röplabdát sem erkölcsileg, sem anyagilag támogatásra érdemesnek. Az alapok stabilak voltak, de a városi támogatás hiánya miatt, a Haladás röplabdacsapatának lehetőségei fényévekre voltak a riválisok állami és főként helyi önkormányzatoktól kapott lehetőségeitől, támogatásaitól.

Szezon elején még mindenki optimista volt

Emlékeim szerint pont egy éve, hogy Kaposvárott bejelentették, hogy a női és férfi röplabda szakosztály több tízmillió forintos támogatást kapott. Hogy lehet ilyen büdzsével felvenni a versenyt?

– Szinte fele akkora költségvetésből gazdálkodott a Haladás, mint ellenfelei. Ennek tudatában csodával határos módon, jóval erőn felül teljesítve sikerült kiharcolni az ország legjobb 8 csapata közötti szereplést és megőrizni tagságát a csapatnak. A röplabda sportágat is elérte a más csapat-sportágakra jellemző túlárazott bajnoki szereplés. Egyre nagyobb költségeket igényelt a csapat szereplése az elit bajnokságban. A szereplés finanszírozásához elengedhetetlen lett, hogy Szombathely városa is segítse azt a csapatot, amely a Falco és a Haladás futsal mellett a legmagasabban szereplő, legeredményesebb csapata a városnak. A tárgyalások eredményeként a város 2019. dec 31.-ig 20 millió Forintot adott a röplabdára. 2019. augusztusában megjelent egy támogatási táblázat az Ugytudjuk.hu, amely a röplabda vonatkozásában téves adatot tartalmaz, hiszen a támogatás ebben az időszakban 0 Forint volt a város részéről. A támogatási táblázatot figyelembe véve az az összeg elenyésző a többi csapatsport támogatásához képest, pl. a Falco-200 millió fölött, SZKKA 2019-ben 105 millió.
A várossal folytatott tárgyalás ígéretet is tartalmazott, hogy a 2020 költségvetési évben 40 millió Forint támogatást juttat a város a Haladás női extraligás röplabdacsapatának. Ezek a megállapodások, a jelenlegi városvezetés képviselőjével, az akkor már többségben lévő városi vezetőkkel történtek.
Sajnálatos, hogy a választásokat követően a város ezt a megállapodást semmibe vette, lehetetlen helyzetbe hozta bajnokság közben a Haladás extraligás csapatát.
A gondokat tovább tetézte, hogy a névadó szponzor nagy csalódásunkra elpártolt a csapat mellől, annak ellenére, hogy a felek a szerződés meghosszabbítása előtt álltak. A közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozás bevételeit jellemzően önkormányzati megrendelések teszik ki. Így talán érthető, és feltételezhető, hogy a város vezetői által nagy mértékben támogatott csapat esetében, a városatyák közbejárásukkal is segíthették röplabdáról-kézilabdára történő váltást, a bajnokság közben. Ezek a folyamatok, akkora érvágás volt a csapat számára, amely kétségessé tette még a bajnokság befejezését is.

Bár sérülések is nehezítették az évet kétségtelen, hogy Miranda, Császár és Lojen is a jobbak közé tartoztak a szezon során

Mit tehet ilyenkor egy vezető, hiszen meglehetősen szűk mozgástere van?

– A nehézségek ellenére a Haladás vezetősége, erőn felül vállalva a kiesett támogatás pótlását, a bajnokság folytatása mellett döntött. Bizakodó volt a klub, hogy a pénzügyi ellehetetlenítés ellenére a csapat, megőrzi az ország legjobb 8 csapata közötti szereplését a következő szezonban is. Ezt a tervet és ennek realizálását a koronavírus sajnálatos módon törölte. A magyar bajnokságot a MRSZ lezárta, eredményt nem hirdetett. A Haladás női röplabdacsapata továbbra is az elit mezőnyéhez tartozik. Sosem dúskált a csapat pénzben. Ennek ellenére mindig tisztességesen, becsületesen szerepelt a bajnokságban, büszkén képviselte a Haladást és Szombathely városát is! A költségvetés lehetőségei nem tették lehetővé, hogy a szakemberek és a játékosok számára milliós fizetéséket vállaljon a klub. A nagyon nagy terhelés alatt dolgozó, a klubért, a városért hétről-hétre pályára lépő játékosok fizetése közelebb áll a minimálbér összegéhez, illetve jó pár játékos vonatkozásában el sem éri azt. Miközben a mérkőzések alkalmával sosem látszott az a különbség, hogy a 7-8-szor többet kereső játékosokkal vették fel a harcot. Külön öröm, hogy ebben az évben helyi fiatalok jelentős számban kerültek a felnőtt csapat keretéhez. Érthetetlen, hogy a város halálra ítéli a röplabdát, mindeközben a Szombathelyi Sportiskolában, az utánpótlás képzésben több száz gyerek röplabdázik, akiknek a jövőjét, a röplabdában lévő jövőképét nullázza le Szombathely vezetése. A röplabda sport, a Haladás röplabda akkora támogatást kapott volna a várostól, mint a kiesés elkerüléséért harcoló SZKKA kapott 2019-ben, (105 millió), a bajnoki címért reálisan harcban lévő röplabdacsapata lett volna a városnak, realitás lenne a nemzetközi szereplés, amely a Falco esetében is prioritást élvezett a városatyáknál.
A nehézségek ellenére a klub, úgy döntött, hogy a bajnokság félbeszakadása miatt nem hozhatja nehéz helyzetbe sportolóit, így nem bontott szerződést senkivel, nem tette utcára a játékosokat, szakembereket, hanem a szerződésük végéig teljesíti a vállalt kötelezettségeit, annak ellenére, hogy a városi támogatása 0 Forintra redukálódott a Haladás VSE-nek és a szponzori támogatások is bizonytalanná váltak a koronavírus miatt.

Vajon van fény az alagút végén?

Miben reménykedhet egy szakosztályvezető, mit rejt a jövő?

– A Haladás VSE már száz éve, abban érdekelt, hogy sportolási lehetőséget biztosítson a fiataloknak, hogy példaképeket tudjon állítani a fiatalok elé az egészséges, sportos élet terén. Nem lehet cél, hogy az egyesület megszüntessen szakosztályokat, hogy elvegye a sportolás lehetőségét a helyi fiatalok elől. A város vezetői nem látják, vagy nem akarják látni azt a több mint ezer sportolót, akik a Haladásban napról-napra tudnak edzésekre járni, akik képviselik a várost, akik a legmagasabb osztályokban, olimpiákon szerepelnek. Sajnálatos, hogy a sport, politika csaták színhelye lett és politikailag ma el lehet lehetetleníteni egyesületeket, sportágakat. Közpénzből haverokat, közel állókat érdemtelenül is támogatásban részesíthetnek, miközben halálra ítélnek tradicionális sportágakat, értékeket. A koronavírus tovább nehezítette az addig sem könnyű helyzetet. A Haladás vezetői, a szakosztály minden tagja azon dolgozik, hogy a következő bajnokságban is legyen szombathelyi csapat a röplabda elitben. Jelenleg nem tudjuk, hogy milyen mértékű változások lesznek a sportfinanszírozás terén állami, helyi és szponzorációs szinten sem. Várhatóan a gazdasági élet nehézségeit különösen a sportágazat fogja megérezni. A szponzorációs kör beszűkül, így felértékelődik az állami és helyi önkormányzatok szerepvállalása sportfinanszírozás terén, hogy életben tudjon maradni a sport. Bízom abban, hogy sikeres lesz a Haladás erőfeszítése és különösen fontos lenne, hogy Szombathely városának prominens vezetői is átértékeljék sporttámogatási stratégiájukat és segítsék az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került, városi értéket képviselő sportágakat és a legmagasabb osztályba szereplő csapataikat. Amennyiben ezek valóra válnak, úgy jövőre is lesz Haladás röplabda az elitbajnokságban.

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával készült!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!