Vas megye a legjobb hely, amennyiben a kosárlabdát szereted. Való igaz, hogy Körmend és Szombathely nagy riválisnak számít, azonban a klubvezetők valamint játékosok is osztják azt a nézetet, hogy nagyon jó kapcsolatban áll a két egyesület. Bizonyára a szurkolók is egyetértenek a fenti kijelentéssel, annak tükrében, hogy akad hazánkban olyan régió, ahol több száz kilométert kell utazni, ha mérkőzést akarunk nézni.

A Múltidéző rovatunk ezúttal a Körmend, később pedig a Falco múltbéli sikereit idézi fel. Mint ismert a Körmendi Községi Sportkör több, mint 60 éve, 1958-ban alakult. Az alapok után a Felsõfokú Mezõgazdasági Technikum diákjai bevonásával 1962-ben indult a megyei bajnokságban, majd szép lassan araszolva lépkedtek felfelé a ranglétrán. A hetvenes évek elején már stabil másodosztályú klub lett a körmendi csapat.

Szlávik Csaba és Szûcs József érkezésével már olyan szintű volt a Rába-parti együttes, hogy csak idő kérdése volt az élvonalbeli tagság megszerzése. Erre 1975-ben került sor, igaz a feltételek elég bizonytalanok voltak. Szlávik a Honvéd játékosa lett, NB I-es tagsághoz kötött terem sem állt rendelkezésre, így az első nyolc fordulót idegenben játszotta a körmendi alakulat.

Aztán 1976. március 14-én ünnepi körítéssel 1400 nézővel avatta fel új otthonát az MTE. A rivális MAFC végül megnyerte a találkozót, amely végül a dobogóért folytatott versenyfutást. Az újonc végül a nyolcadik helyen fejezte be a bajnokságot, maga mögé utasítva többek között a Pécs, a Videoton, a Székesfehérvári Építők és a BSE csapatait. A lejátszott 26 mérkőzéséből tizenegyet nyert meg a vasi együttes.

Ezzel pedig elindult a Körmend élvonalbeli sikertörténete. Közel tíz esztendő stabil NB I-es tagság után vidéki csapatként, csak magyar játékosokkal felállva lett bajnoki aranyérmes 1987. áprilisában. Később az NB I-ben még kétszer lett első a Körmend, a Magyar Kupa elsőségért járó serleget pedig hétszer hódította el. Múltidézőnkben hamarosan a Falco sikertörténetét is górcső alá vesszük és megidézzük a bajnoki döntőket és a legizgalmasabb vasi El Classicókat is.

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával készült!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!