Bizonyára minden Falco szurkoló úgy emlékszik a sárga-feketék első bajnoki címére, mintha tegnap történt volna. Valójában már 12 éve, hogy Kálmán László és Szekulovics Szrecsko vezetésével véghezvitte a történelmi tettet. Megnyerte az élvonalbeli férfi kosárlabda bajnokságot a Falco KC Szombathely együttese. Ráadásul a mindent eldöntő mérkőzésre a megyei rivális otthonában került sor.

Már a rájátszás kezdete előtt bizakodhattak a sárga-fekete szimpatizánsok, hiszen az alapszakasz 26 mérkőzése során csak öt vereséget szenvedett a Szekulovics-csapat. Két sikerrel meg is előzte a Dombóvárt és néggyel a Pécs együttesét is. Ezzel szemben a másik ágon a 14-12-es mutatóval csak az alapszakasz hetedik helyéről vághatott neki a Polaroid-Lami Véd Körmend.

A piros-feketék gyenge szereplése miatt a kispadra azt a Krivacsevics Dragoljubot nevezték ki vezetőedzőnek, aki sok éven keresztül játékosként dolgozott a szombathelyiek sikeréért. (Nem mellesleg fia, Krivacsevics Márkó jelenleg is a Falco játékosa – a szerk.) Joggal éghett tehát kosárlabda lázban egész Vas megye 2008 tavaszának végén.

 

Az első felvonást – esélyeshez méltó játékkal – meg is nyerte a Falco 80-74 arányban. A visszavágón viszont a körmendi kosarasok jobban céloztak és egy pontban gazdag találkozón (95-93) egyenlítették a párharcot. Az Aréna Savaria 4000 nézője viszont hátradőlve nézhette a Falco könnyed sikerét a harmadik felvonások, ami 109-79-es végeredménnyel ért véget.

A szombathelyi szurkolók annak is örülhettek, hogy a riválisok által korábban egyszemélyes csapatnak titulált sárga-feketék együttese valóban sokoldalú volt. Mindig akadt olyan játékos, aki képes volt eldönteni egy sorsdöntő meccset. Doyne, Csirics és Váradi Kornél mezőnyben, Alekszejev és Kazlauskas pedig a palánk alatt volt ellenállhatatlan.

A három győzelemig tartó párharc negyedik mérkőzése a Körmend számára az egyenlítést, a vendégek számára pedig a történelmi bajnoki cím megszerzését jelentette. Ennek megfelelően a szombathelyiek kezdték nagyobb elánnal a derbit. Kálmán vezetésével gyorsan 10 pontossá hízott a különbség, a hazai kosarasok pedig ettől a ténytől egyre idegesebben játszottak.

Kazlauskas majd Csirics is hozzátette a magáét, de Thomas és Trummer nem hagyta annyiban a dolgot. A hazai csapat a nagyszünetig ledolgozta hátrányát, sőt a fordulás után a vezetést is átvette. A nagy rohanásból végül a Falco került ki győztesen és az utolsó felvonás előtt is ők voltak lépéselőnyben. Tíz perce maradt a Körmendnek…

Hiába tartotta magát azonban a házigazda, Fodor Gergő kipontozódása megpecsételte a piros-feketék sorsát. Alekszejevék pedig óriási csata végén megszerezték a győzelmet. A találkozó végén a vendég szektorból ütemesen hangzott fel a rigmus: “izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!” A párharc végül 3-1-es Falco sikerrel ért véget.

A következő években négyszer is fináléba jutott a szombathelyi együttes, de a következő bajnoki aranyéremre 2019-ig várni kellett. A sors furcsa fintora, hogy idén nagy valószínűséggel sikerült volna megvédenie elsőségét a Falco együttesének, de a koronavírus-járvány miatt erre csak a következő idényben lesz lehetősége Gasper Okorn irányítása alatt a sárga-feketéknek.

A bajnokcsapat tagjai: Andrija Csirics, Arnas Kazlauskas, Bam Doyne, Borszéki Csaba, Csiszár Dániel, Draughan Edwin, Feigl Imre, Horváth Dávid, Kálmán László, Mikalai Alekszejev, Trevor Harvey, Pankár Tibor, Papp Balázs, Szanati Mátyás, Váradi Kornél, Will Tamás. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics Másodedző: Csátaljay Gábor.

UNIQA FÉRFI NB I, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

Polaroid-Lami-Véd Körmend – Falco SZOVA KC 71–80 (19–30, 23–14, 14–13, 15–23)

Körmend, 2400 néző V: Bodnár, Földházi, Benczur

Körmend: Thomas 20, Fodor G. 10/3, Ferencz -, Ocitti 9/3, Vavra 6.
Csere: Fodor M. 16/6, Trummer 5/3, Henderson 3, Tóth G. 2.
Vezetőedző: Krivacsevics Dragoljub

Falco: Kálmán 6 , Doyne 9/3, Csirics 13/3, Kazlauskas 16/6, Alekszejev 31.
Csere: Borszéki 3/3, Váradi 2, Pankár -.
Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

Az eredmény alakulása: 5. p.: 6-12. 9. p.: 14-24. 17. p.: 33-42. 20. p.: 40-44. 24. p.: 45-51. 27. p.: 53-52. 35. p.: 62-64. 39. p.: 65-72

Kipontozódott: Fodor G. 35. p., Henderson 39. p., Váradi 39. p., Ocitti 39. p., Fodor M. 40. p.

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával jött létre.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!