Ki ne ismerné a történetet, amely a Haladás labdarúgó egyesület és a Lombard kapcsolatának végét követően indult?! A szombathelyi klub 2004-ben kis híján megszűnt, miután a tulajdonos fogta az első osztályú tagságot, a keretet és Tatabánya valamint a vasi megyeszékhely után áttette székhelyét Pápára. A sárga-feketék így az élvonalba került, a Hali pedig…

Nem sokon múlt a totális összeomlás, de a helyi fiatalokra építve, előbb stabil másodosztályú csapattá vált a zöld-fehér együttes, majd jöhettek a merészebb álmok. A 2006/2007-es évad során hiába végzett aranyérmesként a szombathelyi együttes, szabálytalan igazolás miatt 11 pontot vont le az MLSZ a csapattól, így egy hajszállal a Siófok jutott fel.

2007 nyarán tovább erősödött a keret, így már egyértelmű cél volt az NB I-es tagság megszerzése. Ehhez jó úton járt a Hali, hiszen csak egyetlen vereséget szenvedtek Balassáék – a 9. fordulóban a Pécs gyűrte le a Halit. A 30. forduló előtt zsinórban hat győzelmet arattak Csertői tanítványai, így a Dunaújváros elleni szezonzáró lényegében formalitás volt.

Könnyen felejthető meccset játszottak a csapatok, az első nagy helyzetig a félidő feléig várni kellett. Ekkor Guzmics szánta el magát lövésre, 30 méterről leadott kísérlete a felsőlécen csattant. Később sem kápráztatták el a játékosok a nézőket, de az újabb lehetőség a friss bajnokcsapat előtt adódott. Ekkor Andorka vizsgálta be a jobb kapuvasat.

Végül gól nem született a mérkőzésen, de nem is erről marad emlékezetes ez a találkozó. Sokkal inkább a bajnokavatási ceremóniáról, ahol még a Savaria Karnevál állandó szereplői is helyet kaptak. Az aranyérem pedig még fényesebben csillog, hiszen egy héttel később a Falco kosárlabda csapata is elsőséget ünnepelhetett – ráadásul a megyei rivális, Körmend otthonában húzták be a harmadik győzelmüket a párharc során.

2008.május 30. – 19:00
Szombathelyi Haladás – Dunaújváros FC 0:0
Szombathely, Rohonci út, 8 000 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs

Haladás: Rózsa – Csontos, Guzmics (Balassa), Kuttor, Tóth P. – Vörös (Kaj), Rajos, Sipos N. – Nagy (Simon A.), Andorka, Tóth N.
Vezetőedző: Csertői Aurél

Haladás aranyérmet nyert kerete:
kapusok: Gőcze Gergő, Rózsa Dániel, Sipos Gábor
védők: Balassa Péter, Baráth Miklós, Csontos Zoltán, Guzmics Richárd, Kovács Zsolt, Kuttor Attila, Subicz Gábor, Tóth Péter
középpályások: Burkus Máté, Csutak Ádám, Hegyi László, Imre János, Kaj András, Nagy Gábor, Rácz Ferenc, Rajos Gábor, Salamon Jenő, Schimmer Szabolcs, Simon Ádám, Sipos Norbert, Tóth Norbert, Vörös Péter
támadók: Andorka Péter, Finta Péter, Hujber Gábor, Mihalecz Péter, Pölöskei Péter, Simon Attila, Sümeghy Zoltán

Szakmai stáb:
vezetőedző: Csertői Aurél
edző: Németh Zoltán
kapusedző: Ulbert Tibor

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával készült. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!