A futball mindig is inkább a támadókról szólt, ezt erősíti meg az a tény is, hogy kapus és hátvéd csak elvétve érdemelte ki az év labdarúgójának járó elismerést. Ennek ellenére Buzánszky Jenő nevét nemcsak Magyarországon ismerik, hanem szerte a világon. Az Aranycsapat meghatározó hátvédje ma, azaz május 4-én ünnepelné 95. születésnapját.

Az Újdombóváron született játékos a dombóvári és pécsi időszakot követően lett a Dorogi Bányász labdarúgója. 13 év alatt 330 alkalommal lépett pályára és ezeken 25 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába. Tehetségére azonnal felfigyeltek és lett álladó tagja a magyar válogatottnak is, annak ellenére is, hogy csak rövid ideig számoltak vele.

25 évesen ölthette magára először a címeres mezt és hat esztendő alatt 49 mérkőzés jutott neki az Aranycsapatban. Ott volt 1952-ben a helsinki olimpiát nyert együttesben és meghatározó szerepet töltött be az évszázad mérkőzésén is, melyet Londonban rendeztek az angolok ellen. Nem hiányzott az 1954-es labdarúgó világbajnokságról sem.

A viadalon mind az öt találkozón pályára lépett, így a berni döntőn is. A csalódást keltő ezüstérem után is maradt a válogatottban és jól mutatja a nemzeti csapat erősségét, hogy a Buzánszky irányította védelemmel 49 mérkőzésből csak négyszer szenvedtünk vereséget. (Ebből három barátságos összecsapás volt, az ismert vb-döntő mellett.)

Visszavonulása után sem távolodott el szeretett sportágától. Edzői pályafutása során szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd dolgozott Esztergomba és Dorogon is. Szeretett csapatánál technikai vezető is volt. A Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetségnél elnökhelyettesi, majd elnöki tisztséget töltött be.

2010. május 4-én a dorogi stadiont tiszteletére nevezték el Buzánszky Jenő Stadionnak. Utolsó éveiben is rendkívül aktív volt, hiszen szakmai felügyelőként segítette az utánpótlás-nevelést. Az Aranycsapat tagjai közül utolsóként veszítette életét 2015. január 11-én halt meg.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!