Vannak az életben nehéz feladatok, amelyeket nem szeretünk, mégis át kell rajta esni. Így van ez az érettségi vizsgával is. Bár utólag átértékeljük ennek súlyát, nem tűnik lehetetlen küldetésének – mondatja az, akinek a kezében van már a bizonyítvány. A hétfő épp ezért is volt különleges.

A koronavírus-járvány utáni enyhítés nemcsak a sportolók edzés lehetőségeiben okozott változást, hanem az írásbeli érettségit illetően is. Mezősi Anna, a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület játékosa is számot adott tudásról és olvasóinkkal megosztotta élményeit is…

– Én a Kanizsai Dorottya Gimnázium 12.-es tanulója vagyok. Amióta kijárási korlátozás van online oktatáson keresztül tanultunk, így készültünk a vizsgára. Szerintem a tanáraink maximálisan felkészítettek minket erre a megmérettetésre. Azt kell tudni rólam, hogy amúgy is izgulós típusú lány vagyok, szóval ez most sem volt másképp. Vasárnap még pár dolgot átnéztem, de nagyon már nem kellett tanulnom, mert ez idő alatt ami tőlem telt azt megtettem. Reggel nagy izgalommal keltem fel, készülődtem. Szinte fel se fogtam és amúgy még mostanáig sem, hogy én érettségizek, és már csak napok választanak el attól, hogy végezzünk a középiskolában. Mikor odaértem az iskolához, rendőrök vártak minket, hogy ne legyenek nagyobb csoportosulások, és a legtöbb diák kint volt a bejárat előtt, mert befelé egyszerre a terembe kellett mennünk. Mikor beleptünk az iskolába, a kezünket fertőtlenítették és a maszk viselése kötelező volt mindenki számára. 8:30 körül bementünk a kijelölt terembe s kaptunk egy tájékoztatót a hangosbemondón keresztül. Pontban 9:00-kor elkezdődött a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi. Az első része volt a szövegértés, nem találtam nagyon nehéznek, de ha valaki nem figyelt oda eléggé, akkor sok hibát lehetett véteni. A következő része volt az érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás. Én az érvelést választottam, egy sport téma volt, szóval nem is volt kérdés számomra. A harmadik feladat a novella vagy két vers összehasonlítása. Én, Fekete Istvántól a Tolvaj című novellát elemeztem. Összességében jó érzés végre túlesni rajta, átélni ezeket a dolgokat, és a jövőben ezeket a stresszesebb szituációkat helyen fogjuk tudni kezelni.

Az első megmérettetés után folytatódnak az írásbeli érettségik. Újabb sportolókat is megkérdezünk arról, hogy élték meg ezeket a napokat.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!