A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítést követően a hétvégén igazi kirándulóidő jellemezte térségünket. Ennek köszönhetően a tavak mellett megszaporodtak a horgászok száma is, szinte alig maradt szabad hely a kedvtelés űzésére. Szombaton egész napos halőri ellenőrzést tartottak a Vas valamint a Zala megyei vízterületeken.

A hivatásos halőrök munkáját a Celldömölki, Sárvári, Letenyei és Lenti Rendőr-kapitányságok, valamint Rendőrőrsök járőrei, körzeti megbízottjai segítették. Az akció során a Kerka-folyó Mura-torkolat feletti szakasza, a Lendva-patak, a Cserta-patak, a Kerka-holtág, a Kerkafalvi Kéthatár tó, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Magyarszecsődi kavicsbányató, a Püspökmolnári kavicsbányató, a Rábasömjéni, Répcelaki és Csánigi tó, valamint a Rába folyó Nick feletti és Ikervári duzzasztott szakasza került ellenőrzésre az Ikervári Műcsatornával.

Az ellenőrzés reggeltől sötétedésig tartott és több esetben is szükség volt a beavatkozásra. Ennek eredményeként 12 esetben kellett figyelmeztetést alkalmazni a halőröknek továbbá 4 személyt kellett eljárás alá vonni. A jogosulatlan horgászat mellett az engedélyezett eszközök számának megsértése és érvényes területi jegy hiánya miatt indult eljárás.

A legtöbb figyelmeztetést a fogási napló vezetésének hiányosságai miatt – a horgászat napjának megjelölése)- illetve a horgászrend egyes pontjainak megsértése miatt jegyezték be halőreink. A Sporthorgászok Vas Megyei Szövetségének hivatalos honlapján az alábbi pontokkal hívják fel a horgászok figyelmét:

  1. A horgászat megkezdése előtt a horgász KÖTELESSÉGE, hogy a vízterületre vonatkozó horgászrendet, az országos előírásoknál szigorúbb korlátozásokat, előírásokat megismerje!
  2. A horgászat során csak a területi jegynek megfelelő számú horgászeszköz használata engedélyezett!
  3. A folyóvizeinken a legtöbb halfaj tilalma mellett (paduc, domolykó, márna) a ponty fajlagos tilalma is érvényben van, illetve harcsából kizárólag a 100 cm feletti példányok tarthatók meg!
  4. Szemetes helyen horgászni TILOS, függetlenül attól, hogy ki, milyen hulladékot hagyott a vízparton! A horgászat során keletkezett hulladékot a horgász KÖTELES magával vinni és hulladékgyűjtőben elhelyezni!

Kérjük horgászainkat, hogy halőreink ellenőrzését ne tekintsék a tisztességes, jogkövető horgászaink zaklatásának, a folyamatosa felügyelet célja a halállomány védelme mellett a haltelepítésre fordítható területi jegy bevétel biztosítása és a vízpartok állapotának megőrzése, fejlesztése!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!