Szinte hihetetlen, de attól még igaz. 1987 és 1996 után 2003-ban is a férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokság legjobb csapata a Marc Körmend együttese lett. Pedig korántsem így indult a szezon a piros-feketék számára. Sérülések és nagy pofonok is kijutottak az évad során a Körmend számára. Elég csak a ZTE elleni derbit említeni, ahol 42 egységgel bizonyult jobbnak a zalai együttes.

Abban talán mindenki egyetértett, hogy a sűrű és minőségi mezőnyben stabil középcsapatként számolhat a Zsebe Ferenc irányította piros-feketékkel. A gyengébb kezdés után jött a huszáros hajrá, a 12 csapatos alapszakaszt végül a hatodik helyen zárta a Németh István nevével fémjelzett körmendi alakulat. Érdekesség, hogy hetedikként a másik vasi alakulat, a Falco végzett.

Aztán varázsütésre megtáltosodott a Körmend és ahogy lenni szokott, evés közben jött meg az étvágy. A csapat összeforrt a kezdeti hibák után és Toya mellett Toroman, Hainje és Németh is parádés formában játszott a rájátszás során. A döntőig összesen egyetlen meccset veszítettek a vasi kosarasok. Az akkori kirakatcsapatnak számító Vadkakasok győzte le Zsebe tanítványait.

A ZTE (3-0) és a Debrecen (3-1) felett aratott siker után erőtől duzzadva készült a fináléra a Körmend. A másik ágon az alapszakasz győztese, a Kaposvári Klíma-VILL KK hozta a a papírformát, de meglehetősen szenvedve. A nyolcadik helyen végzett MOL Szolnok és az Albacomp felett is csak 3-2 arányban vívta ki a továbbjutást.

Pedig ebben az időben a Kaposvár volt az ország legjobb csapatának kikiáltva. A fantasztikus fiatal irányító Simon Balázs mellett igazi fenoménok pattogtattak ekkor a KKK színeiben. Dzunic mellett ott játszott Szőke, Ivkovics (jelenlegi szövetségi kapitány) és Filipovics is. Utóbbinak fia jelenleg is a Falco színeiben játszik.

A döntőt pályaelőnnyel várta a Kaposvár, de Toroman vezérletével megszerezte idegenben a vezetést a Körmend. Majd hazai környezetben már kettővel mentek a piros-feketék. Az utolsó felvonás során is sokkal “élesebb” volt Zsebe Ferenc együttese és bár derekasan küzdött a KKK, esélye sem volt a finálé során a végső győzelemre. A döntő legjobb játékosának pedig Denis Toromant választották – nem véletlenül!

Az aranyérem mellett pedig annak is örülhettek a körmendi szurkolók, hogy Patonay Imre irányítása alatt egyre több minőségi fiatal kosaras bontogatta szárnyait a Rába-parti településen. A döntőben faultproblémák miatt is kaphatott lehetőséget Lóránt Péter, aki azóta megfordult számos külföldi és hazai csapatban is. A saját neveléséről híres körmendi együttesben pedig Németh, Trummer és Lóránt nyomába olyan neves játékosok léphettek, mint Kutasi vagy épp az együttes jelenlegi csapatkapitánya, Ferencz Csaba is.

Zsebe Ferenc, a Körmend vezetőedzője: “Nem a miénk volt minőségileg a legjobb állományú gárda a mezőnyben, csapatként azonban a Körmend volt véleményem szerint a legerősebb. Ez megmutatkozott a pályán és az együttes morális tartásában egyaránt. Február végén, Németh hazatérésekor álltunk össze igazán, és örülök, hogy sokan úgy érezték, mi játszottuk a legszebb kosárlabdát.”

Kaposvári Klíma-Vill KK – Marc-Körmend 92-102 (25-29, 21-25, 18-23, 28-25)

Kaposvár: Simon 18/6, Dzunic 17/6, Archbold 19/3, De Gray 23, Ivkovic 10.
Csere: Szőke 3/3, Filipovics 2, Varga R. -, Fülöp -, Ágfalvi -.
Vezetőedző: Goran Miljkovic

Körmend: Toya 17/3, Németh 26/12, Toroman 25/9, Hainje 7/3, Grebenár 10.
Csere: Trummer 8/3, Mujanovic 7/3, Lóránt P. 2.
Vezetőedző: Zsebe Ferenc
Segédedző: Sabáli Balázs

Kipontozódott: Ivkovic (a 26. percben), Archbold (a 39. percben), Simon (a 40. percben), Dzunic (a 40. percben), illetve Mujanovic (a 34. percben), Toya (a 36. percben), Grebenár (a 38. percben).

A bajnok Marc-Körmend csapata: Bacsa Péter, Chris Clay, Ferencz Csaba, Grebenár Péter, Rylan Hainje, Keresztes Rafael, Kutasi Gergely, Lóránt Péter, Mujanovic Samir, Németh István, Andry Sola, Szlávik Mátyás, Denis Toroman, David Toya, Trummer Rudolf
Vezetőedző: Zsebe Ferenc
Másodedző: Sabáli Balázs
Klubigazgató: Patonay Imre
Ügyvezető: Fodor Sándor

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával készült!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!