2009 tavaszán óriási sikert elérve végzett dobogón a Haladás élvonalbeli labdarúgó együttese. Csertői Aurél, majd Róth Antal után Artner Tamás irányításával lett ütőképes a szombathelyi alakulat, mégis érezhetően gyülekeztek a felhők, amely 2014 nyarán elérte a csapatot. Hiába volt került fel több tehetséges fiatal az első keretbe, a várt erősítések elmaradtak.

Az első 11 fordulóban csak nyolc pontot szerzett a Hali, a vezetőség pedig köszönte szépen Artner Tamás addigi munkáját. Helyére Szentes Lázár jött, aki korábban sem tudott csodát tenni a vasi megyeszékhelyen. A 3 győzelem, 1 döntetlen és 9 vereség elég szerény teljesítmény volt, közte a Videoton elleni 7-0-ás méretes zakó is.

Átmenetileg Kuttor Attila ült le a kispadra, aki Halmosit, Iszlait és Rózsát is kitette az első csapatból. Gyorsan kellett orvosolni a problémát, így az Újpesttel sok szép sikert megélt Mészöly Géza érkezett Szombathelyre és elég komoly feladatot kapott. A Haladás hátralévő négy mérkőzésén győzelmi kényszerrel lépett pályára.

A Győr (3-2) és az MTK (2-0) ellen papírforma eredmény született. Előbbi Liptákkal, Langgal, Pátkaival és Priskinnel, utóbbi Vukmirral, Vassal, Kantával valamint Torghellével a soraiban győzedelmeskedett. A Nyíregyháza ellen magabiztos sikert aratott a Hali, hiszen Halmosi mellett Radó duplája 3-1-es eredményt hozott. Ilyen előzmények után jött a mindent eldöntő utolsó forduló.

Nem ígért sok jót a Puskás Akadémia elleni szezonzáró mérkőzés. Az OTP Bank Liga során jól szerepelt Benczés Miklós csapata, a keretben pedig több egykori felnőtt és utánpótlás válogatott is helyet kapott (Szélsi, Fiola, Lencse, Tischler). A szombathelyiek mestere a Rózsa, Schimmer, Jánvári, Alcibiade, Bühler, Gaál, Nagy Patrik, Iszlai, Halmosi, Leandro Martinez, Radó összeállítású tizenegynek szavazott bizalmat.

A derbire több mint 3000 néző volt kíváncsi és kaphattak azonnal a szívükhöz, hiszen Fiola lövése nem sokkal ment a kapu mellé a kezdést követően. Ezután magasabb fokozatra kapcsolt a Hali. Előbb Radó, majd Gaál veszélyeztetett, de gól nem született. Csak úgy, mint Tischler kísérleténél, aki Lencsétől kapott labdát nem tudta értékesíteni.

A 25. percben Radó buktatásáért járó büntetőt lőtte a kapu jobb oldalába Leandro Martinez. A félidő zárásaként még Halmosi próbálkozott távolról, de maradt az 1-0-ás állás. A fordulás után fokozta a tempót a PAFC és több helyzetet is kidolgoztak, de gólt csak a szombathelyiek jegyeztek ezen az estén. A jól védekező hazaiak közönség kedvencének számító, Rocchi lépett elő főszereplővé.

Mészöly által csereként pályára küldött olasz támadó második érintéséből vette be Danilovic kapuját egy rendkívül szép lövéssel. Az utolsó percben a kitámadó felcsúti védők bizonytalanságát használta ki Radó, ezzel eldöntve a találkozót. Ezzel pedig sikerült a lehetetlennek tűnő feladat, megőrizte élvonalbeli tagságát a Haladás.

Érdekesség, hogy a kiesés elleni versenyfutás másik érintettje az a Dunaújváros volt, amely legyőzte tavasszal a szombathelyieket, ráadásul ekkor már a DPASE csapatát Artner Tamás irányította. A vasi szurkolók pedig örülhettek, hiszen Mészöly Géza személyében egy remek szakemberrel érte el a célját a klub, amely néhány nappal később tovább erősödött.

2015 nyarán tért haza Király Gábor és rajta kívül olyan meghatározó játékosokat sikerült megszereznie a csapatnak, mint David Williams, Thomas és Stef Wils vagy épp Predrag Bosnjak. Velük a következő szezont már az ötödik helyen fejezte be a zöld-fehér együttes, de ez már egy másik történet…

Szombathelyi Haladás – Puskás Akadémia 3-0 (1-0)

Haladás: Rózsa – Schimmer (Angyal 57′), Alcibiade, Bühler, Jánvári – Gaál, Nagy Patrik, Iszlai, Halmosi (Rácz 90′) – Leandro Martinez (Rocchi 78′), Radó.
Vezetőedző: Mészöly Géza

PAFC: Danilovic – Szélesi, Tar, Kelic, Fabio (Makrai 63′), Spandler – Polonkai (Mészáros 88′), Hudák (Pintér 76′), Fiola – Lencse, Tischler
Vezetőedző: Benczés Miklós

Gólszerző: Leandro Martinez – büntetőből 27′, Rocchi 80′ és Radó 87′

Sárga lap: Alcibiade 78′ illetve Spandler 14′, Polonkai 27′
Kiállítva: Lencse (PAFC) 69′

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!