Olvasóink előtt ismert lehet, hogy mintegy 2,2 milliárd forintból (Társasági adókedvezmény támogatás segítségével) fedett jégcsarnokot épít a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub, a SZOVA Zrt., valamint Szombathely Megyei Jogú Városa a szombathelyi Tófürdő-Műjégpálya területén. Az alapkő 2017 decemberi letételéről ITT írtunk, akkor azt tudhattuk meg, hogy 18-24 hónap alatt a beruházás befejeződhet.

A szabadtéri jégpálya megmarad, mellette kap helyet az új épület, amely 60×30 méteres pályaméretével kiváló helyszínül szolgálhat hazai és nemzetközi jégkorong-mérkőzéseknek, de más téli sportágak számára is alkalmas lesz. A fedett jégcsarnok az év 11 hónapjában tudja majd fogadni a sportolókat, ezáltal jelentősen növelheti a komplex létesítmény kihasználtságát.

2018 novemberében még arról tájékoztathattuk olvasóinkat, hogy jó ütemben halad az építkezés, így a mintegy 100 fő utánpótlás, valamint 25 fő felnőttkorú játékost tömörítő pingvinek valóban miden igényt kielégítő otthont kaphatnak, amelyben egy büfé is lesz és közel ötszázan tekinthetik meg a különböző jeges sportrendezvényeket. Aztán nem így történt, a teljes keret feltöltése még nem történt meg, pedig azt hittük, hogy már a 2019-es nyári kánikulában is, a pancsolás után akár korcsolyázással is eltölthetjük majd az időt. Sajnos ez még idén nyáron sem lesz így.

Ezért a városvezetés a megoldás érdekében felhívással fordult a szombathelyi vállalkozásokhoz, cégekhez. Csütörtökön jelentette be, illetve kérte dr. Horváth Attila sportért felelős alpolgármester, hogy amennyiben társasági adó fizetésére kötelezett gazdasági társaságként támogatni szeretnék a helyi vállalkozók a Szombathelyi Fedett Jégcsarnok építését, akkor szeptemberig jelezzék támogatási szándékukat a beruházás megvalósítását koordináló munkatárs számára. (Ő egyébként Benkő-Horváth Manuéla projektmenedzser
Telefon: 06 20 455 4110, E-mail: [email protected] – a szerk. )

A sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester miután megköszönte a korábbi városvezetésnek a beruházás megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseit, elmondta, hogy a közel 70%-os készültségű fedett jégcsarnok 5 évvel ezelőtt volt beárazva, ám az előre nem látható gazdasági hatások miatt drágább lesz, jelenleg mintegy 350 millió forintnyi összeg hiányzik. Az önfenntartó projekt esetében még a gépészetre, az öltözők, a szociális helyiségek létrehozására biztosan költeni kell. A témáról az alpolgármesterrel beszélgettünk.

Amit érdemes tudni a Tao-támogatással kapcsolatban és a projekt részleteiről, az ITT elolvasható.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!