ITT már megírtuk, hogy a Szombathelyi Dobó SE nyári versenysorozatának 1. fordulójában Halász Bence és Gyurátz Réka továbbra kis kiváló formában versenyezve ostromolja a 80, illetve a 70 métert. Kérésünkre a mesteredző, Németh Zsolt értékelte valamennyi korosztály teljesítményét.

– Óriási mezőny gyűlt össze a hétvégi versenyen…

– Valóban és talán nem is  véletlen, hiszen a COVID-19 korlátozások után ez volt az első “szabad” versenyünk. Ezt sokan ki is használták, hiszen monstre mezőnyök jöttek össze: kalapácsvetésben 66, diszkoszvetésben 44, súlylökésben pedig 43 indulónk volt. Szerencsére ideális körülmények között tudtunk versenyezni és a nagy indulói létszámok ellenére sem nyúlt meg túlságosan a viadal ideje.

– És nemcsak az induló létszámok voltak nagyok, az eredmények is… 

– Több kiemelkedő eredmény is született. Felnőtteknél Halász Bence tovább erősítette vezető helyét a világranglista élén. A szombat délután elért 78.79 m élete negyedik legjobb eredménye. Mivel a szombathelyi versenyzők kemény terhelés után álltak most dobókörbe, így ez a teljesítmény most különösen értékes.

Csakúgy mint Gyurátz Réka 69.75 métere is. Réka a bemelegítő dobásokkal együtt 8 alkalommal dobott 69 méter felett, de az igazán kiugró dobás ezúttal elmaradt.

– Az olimpiai kvótával rendelkező két kiváló kalapácsvető mögött a feltörekvő fiatalok is nagyot dobtak? 

– Igen és ennek is különösen örülök. Az U23-as korosztályban Rába Dániel megerősítette második helyét korosztálya világranglistáján. Nagyon bíztató, hogy most is 73 m felett tudott dobni.

 

 

A még csak első éves Varga Donát tovább ostromolta a 70 m-es álomhatárt. Több bíztató kísérlete is volt, de még várnia kell a következő lehetőségig.

 

 

A junioroknál most nem jöttek igazán nagy eredmények, de ez nem volt meglepő, hiszen a Doma Benedek, Katavics Balázs, Rajczi Bianka és az ifi Viszkeleti Vencel alkotta kvartett edzett mennyiségileg a legtöbbet az elmúlt hetekben.

– Az ifjúságiaknál viszont több világszínvonalú teljesítmény is született!

– Igen, most már a fiúk után a lányok világranglistáját is magyar kalapácsvető vezeti! Viszkeleti Villő, aki ugyan még csak serdülő korú, 65,54 méteres dobásával állhatott az U18-as világranglista élére. A fiúknál Füredi Dániel (73,37 – Pápai AC, edzője: Varga Patrik) tovább erősítette vezető pozícióját a világranglista élén. Nagyon örvendetes, hogy Dani mögött Viszkeleti Vencel (69,13) és Csekő Miklós (68,64 – VEDAC) új egyéni csúcsokkal ugyanezen ranglista 8. és 9. helyére dobták fel magukat.

Serdülő fiúknál mind a nyolc induló egyéni csúcsot dobott. Ez még nem is olyan ritka ebben a korosztályban, az azonban már igen, hogy az első három helyezett több mint öt méterrel dobott nagyobbat eddigi legjobbjánál. Az izgalmas verseny végül az életében első alkalommal 70 méter fölé jutó Koós Gábor (71,78 – SzoSI, edzője: Lezsák Balázs) nyerte Imre Roland (69,90 – Vitalitás SE, edzője: Fábián Gábor) és Bedőcs Barnabás (69,09) előtt.

– A kalapácsvetésen kívül is volt ok örömre?

– Természetesen, hiszen Kövér Fanni (VEDAC, edzői: Mozsdényi Dávid és Máhl Krisztián), kihasználva a kedvező szelet, tovább javította (ennek még utána kellene nézni) saját U17-es legjobb magyar eredményét. A 49,26 méteres dobása Junior VB szintet is ér és harmadik helyet az ifi világranglistán – válaszolt kérdéseinkre Németh Zsolt.

A szombathelyi versenyzők számára most három hét kemény munka következik, amelynek végén, július 25-én fognak ismét dobókörbe lépni a XII. Németh Pál Emléknapon. Az Emléknap programjából természetesen nem hiányozhatnak a kalapácsvető versenyek, amelyek idén is mindkét nemben és korosztályban megrendezésre kerülnek. Csakúgy, mint a mindenki által már nagyon várt, hagyományos, páros kalapácsvető viadal is, ahol az idén eddig legjobban teljesítő 8-8 férfi és női versenyző fog majd párokat alkotni és megküzdeni egymással.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!