A másodosztályból feljutott Haladás VSE zsinórban második szezonjára készült 1982/83 évad során. Az osztályváltásban és az azt követő tagság megőrzésének kulcsfigurája Török Péter volt, aki hosszas töprengés után bólintott a felkérésre és maradt még egy évre a szombathelyi klub vezetőedzője. Azzal azonban Ő és Csigó Csaba elnök is tisztában volt, hogy ez az év nehezebb lesz számukra. Nagyot tévedtek…

Nagyon fontos a jó szezonkezdés, azt a kitételt talán senki nem vitatja. Azonban nehéz úgy dominálni és jól startolni, hogy az ország egyik legrégebbi múltú valamint legsikeresebb klubja kellene begyűjteni a három pontot. A Ferencváros az aranyérem egyik legfőbb várományosának számított, elég csak a névsort nézni: Kakas, Ebedli, Pölöskei, Nyilasi és egy ismerős a kispadon Novák Dezső személyében.

Persze a Haladás keretében is igazi nagyágyúk játszottak ekkor: Hegedűs Péter, Király Ferenc, Vörös Csaba, Kulcsár Ferenc, Garics György vagy az ifjú titán Marton Róbert. Ennek ellenére a Ferencváros számított a találkozó esélyesének, aki pedig csak a végeredményt ismeri, bizony hatalmasat tévedne, ha bedőlne az előítéletnek, mert a 4-0 dacára nem volt egyértelmű az FTC győzelme.

A szombathelyiek nekiestek a Fradinak és már a 6. percben Garics megszerezhette volna a vezetést, de Kakas Földöntúli bravúrral hárított. Ezután Hegyi riogatott kétszer is, de a hazai kapus állta a sarat. Vörös szabadrúgásánál még a léc is a fővárosi együttessel volt. A hazai csapat csak a szünethez közeledve tért magához és dolgozott ki egy-két helyzetecskét, de gól nem született, pedig a Haladás mindent megtett.

Aztán ami az egyik oldalon kimaradt, a másikon beakadt. Először Nyilasi cseles kísérletét elcsípte Hegedűs. Az 58. percben már Ő is tehetetlen volt. Pölöskei először előkészített, Nyilasi volt a befejező, majd fordított leosztás következett és Pölöskei lemásolta a Salvador elleni gólját. A hátrány miatt a szombathelyiek kénytelenek voltak kitámadni, ez viszont visszaütött a hajrában.

Először Szabadi, majd ismét Nyilasi büntetett és állította be a végeredményt. Ezzel a győzelemmel egyből az első helyre ugrott a Fradi, a vasi alakulat pedig sereghajtóként várhatta a folytatást. “Minden jó, ha a vége jó” – tartja a mondás és ennek megfelelően alakult a szombathelyiek éve is. A Haladás ugyanis a bajnokságot a 8. helyen fejezte be, a Ferencvárosnak – dacára a jó kezdésnek – be kellett érnie az ezüstéremmel.

Ferencváros – Haladás 4-0 (0-0)

Ferencváros: Kakas – Jancsika, Dózsa, Rab, Judik – Ebedli, Pogány – Szabadi (Kvaszta), Koch (Szokolai), Nyilasi, Pölöskei
Vezetőedző: Novák Dezső

Haladás: Hegedűs – Horváth, Pásztor, Fitos, Kanyar – Szarka (Kulcsár), Vörös, Hegyi (Papp), Tar – Garics, Perszeller
Vezetőedző: Török Péter

Gólszerző: Nyilasi (58. és 83. perc), Pölöskei 70. perc, Szabadi 73. perc

Ez a zöld-fehér derbi közel 40 éve történt, vasárnap délután viszont jön a következő feladat a Haladás számára. A Vasas elleni fővárosi rangadón az NB II 5. fordulójában 15 órakor harsan fel a kezdő sípszó, a meccset az M4 Sport közvetíti. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!