A hétvégén rendezték a vasi megyeszékhelyen a 6. Polgár Béla Kosárlabda Emléktornát, amelynek nemcsak szervezője, hanem résztvevője is volt a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület férfi és női csapata is. A hazai együttes kerete a nyári időszakban átalakult és a korábban meghatározó szerepet betöltő irányító, Jakubovics Dóra már csak civilként tekinthette meg a mérkőzéseket.

A kosaras szép éveket töltött Szombathelyen és mindig megkülönböztetett figyelmet fog szentelni egykori csapatának és iskolájának is. Interjúnkból kiderül a váltás oka és az is, hogy ígéretének megfelelően elszakad-e szeretett sportágától, a kosárlabdától is. Ugyanakkor kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit jelent számára a SzoESE együttese…

Milyen érzés volt játékosként átélni az elmúlt fél évet?

Ez az időszak úgy gondolom mindenki számára nehéz volt, legfőképpen azért mert annyi új impulzus érte az embereket hirtelen, hogy azt sem tudták hova kapják a fejüket. Nem volt ez másképpen az én esetemben sem, hiszen egyik napról a másikra át kellett állni a digitális oktatásra, ami pedig a munkámat illette online kellett küldenem az edzéseket a kiscsapatomnak ami az ő esetükben még plusz nehezítő körülmény volt, hogy ők most kezdték, tehát nem adhattam fel bármilyen feladatot, hiszen ha mondjuk egy mozdulat rosszul rögzül be, nagyon nehéz azt a későbbiekben kijavítani, nem beszélve az erősítéses részről aminél, ha nem vagyunk ott, nem javítunk nagy károkat tudunk okozni. Mint játékos is nehézség volt saját magamtól nekiállni edzeni, rossz volt, hogy nem találkozhattam napi szinten a csapattársaimmal, nem mehettünk be a terembe, nem olyan edzésmunkát végeztünk, mint amit megszoktunk. A másik nagy szívfájdalmam az a bajnokság, hiszen nagyon jó szezont futottunk csapat szinten és szerintem kijelenthetem, hogy egyénileg sem volt ez egy rossz szezonom. De sajnos így alakult ez az év, remélem a következő kegyesebb lesz.

Mennyire viselt meg benneteket, hogy az egyik legfőbb erősségeteknek számító B33 és 3×3 bajnokság is kétségessé vált a lebonyolítás tekintetében?

Őszintén, mi még az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy a 3×3-as események meg lesznek tartva, hiszen azt szabadtéren egyaránt lehet játszani, mint teremben. Aztán sajnos jött a hír, hogy ezek az események is törölve lettek. Nagyon el voltunk keseredve, nem értettük, hogy miért nem, nehezen de végül elfogadtuk a döntést. Azért is volt szerintem ilyen nehéz ezt elkönyvelnünk magunkban, mert a tavalyi szezonban minden tornát megnyertünk, kivéve a legutolsót, ahol másodikok lettünk és ez olyan mély nyomott hagyott mindenkiben, hogy szerettük volna az összes tornát megnyerni és végső győztesként szerepelni. Valamint azt is szerettük volna megmutatni, hogy nem csak a szerencse volt mellettünk, igenis lelkiismeretesen készültünk minden tornára és odatettük magunkat, legalább úgy, mintha egy EB-n vagy VB-n lennénk.

Mivel töltötted az elmúlt heteket?

Nehezen találtam fel magamat, aki ismer tudja, hogy ezerrel pörgök teszek veszek csinálom a dolgaimat, ide megyek oda megyek. Na hát ez a pörgés sajnos most nem jöhetett szóba. A kötelezőkön kívül, gondolok itt a beadandók elkészítésére, valamint az edzések megírására és elküldésére, nagyon más teendőm nem volt és nem is nagyon találtam. Pihentem, otthon segítettem mindenben amiben csak lehetett, apróbb elfoglaltságokkal próbáltam feldobni a mindennapokat. Általában edzettem, vagy takarítottam, kutyáztam, sorozatot/filmeket néztem.

Adódik a kérdés, hogy az iskola elvégzését követően milyen terveid várnak megvalósításra?

Nagyon sok terv van a fejemben, mindig új és új dolgokat találok ki. Szeretném magamat képezni, nagyon sokat. Szeretnék, egy második diplomát, ami kötődik ahhoz, amit itt végzek a szombathelyi ELTE-n. Valamint az edzősködésben is szeretnék feljebb lépni, abban is képezni magamat amennyire csak lehet. Aztán meglátjuk mit hoz a jövő, de én bizakodó vagyok, hogy amit kitűzök magam elé célként azt sikerül majd elérnem.

Mit jelent számodra a SzoESE?

Ami legelőször eszembe jut, ha a kis SzoESE csapatomat meghallom, hogy CSALÁD. Amikor már ide kerültem akkor nagyon befogadóak voltak a lányok, nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. Tényleg olyanok voltunk, mint egy nagy család, sok mindent együtt csináltunk a csapattal: együtt szilvesztereztünk, közös programokat szerveztünk. Jöttek mentek az emberek a csapaton belül, de nem volt soha klikkesedés, hamar befogadtuk az újakat, bármit meg tudtunk beszélni, bárkinek bármi gondja, baja volt megpróbáltunk segíteni.
Sajnos múlt időben kell beszélnem, hiszen a jövőben én már nem leszek a SzoESE csapat tagja. Nagyon szép 4 évet töltöttem el itt, hálás vagyok mindenkinek a csapatnál, az edzőimnek, csapattársaimnak akiket szerintem nyugodt szívvel mondhatok a barátaimnak.
A munkám miatt felkerestem a Széchenyi Kosárlabda Akadémiát, hogy szeretnék edzősködni, szeretnék fejlődni és szerintem erre nincs is jobb hely, mint egy akadémiánál. Örültek a megkeresésemnek, és sikerült is megegyeznünk a klubbal így nagy öröm számomra, hogy visszatérhetek a középiskolai éveimnek otthont adó városba és egyesületbe is egyaránt. Még egy örömhír ért, hiszen az NB1/B Piros csoportban játszó csapat edzője, Ábrahám Márta felajánlotta, hogy játsszak a csapatában Először hezitáltam rajta, hiszen eldöntöttem magamban a nyáron, ha sikerül Győrbe mennem, akkor felhagyok a játékkal. Azonban ez a megkeresés annyira jól esett, hogy átbeszéltem ezt a lehetőséget minden fontos személlyel az életemben és mindenki mondta, hogy butaság lenne abbahagynom, ezért igent mondtam a játékra.

Kipróbálhattad magad edzőként is, mit adott neked ez a kihívás?

Először a türelem jut eszembe. Türelmet magamhoz és türelmet a kicsikhez. U9-es korosztályban tevékenykedtem a tavalyi szezonban, ami valljuk be nem olyan egyszerű. Velük még a játékosságon van a hangsúly, némi alapot azonban már itt is le kell rakni, ami nem könnyű. Ez az életkor az amikor ők még csak játszanának és a munka része sokszor nem olyanra sikerült, mint ahogy azt az edző elvárná. Bele kell tanulni, első sorban meg kell találni velük a közös hangot, ami nehéz. De egy edzőnek ezeket mind meg kell ugrani, ha valamire szeretné vinni. Szerintem nekem sikerült, mindig elvégeztük az aznapi munkát, szépen fejlődtek a gyerekek.

Mely korosztállyal a legkönnyebb dolgozni trénerként?

Ezt szerintem edző válogatja. Valaki kifejezetten csak a kis korosztállyal szeret foglalkozni, u11-ig, valaki pedig u14 alatt hallani sem akar edzéstartásról. Nekem eddig csak kis korosztállyal volt lehetőségem dolgozni, személy szerint nagyon élveztem, hiszen hatalmas kihívás, hogy a 0-ról megtanítsd az alapokra, és felfejleszd egy olyan szintre, amivel tovább tud lépni a következő korosztályba. Viszont egyszer majd szeretnék eljutni egy olyan szintre, ahol a játékosok már nagyjából mindent “tudnak”. Gondolok itt egy u16-u18-as korosztályra, hiszen ott is sok-sok munkát kell elvégezni, szerintem nincs könnyebb dolguk az ott tevékenykedő edzőknek, hiába is tűnik úgy. Az is egy jó kihívásnak tűnik, remélem lesz majd lehetőségem edzéseket tartani ezekben a korosztályokban is.

Milyen szerepet fog a kosárlabda betölteni az életedben az elkövetkezendő időszakban?

Mindig próbálok egyensúlyt találni a dolgaim között. Nem lesz újdonság, hiszen 3 dolgot kell egyensúlyban tartanom: az iskolát, a munkámat és a kosárlabdát. Tudom, hogy most aki ezt olvassa azt mondja ez lehetetlen, hogy 3 dologra ugyan annyi időt és odafigyelést szenteljen az ember. Pedig nekem eddig sikerült, semmi nem ment a másik dolog kárára. A kosárlabda minndig is ott lesz az elsők között az életemben, mindig megpróbálok 110%-ot nyújtani edzésen és a mérkőzéseken is. Azonban jól esik, hogy ezt más is észreveszi, hiszen már ez a második éve, hogy a Zalaegerszeg megkeresett, hogy próbáljam ki magamat az A csoportba, azonban mindig nemet mondtam a felkeresésre, ami fura lehet, főleg, hogy a top 3-ban van a kosarazás, de mostanra csak a játék szeretetéért csinálom. Kiskoromban mindig az motivált, hogy majd egyszer A csoportos játékos leszek és milyen jó lesz, azonban mára már inkább a tudásom átadása a cél és saját magam fejlesztése a munkám terén.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!