Korábban már megírtuk, hogy Haladás 1919 fb-csoport kezdeményezésére szurkolók előtt mondhatta el pro és kontra érveit dr. Nemény András polgármester, dr. Horváth Attila alpolgármester, Kovács Cecília Haladás Sportkomplexumfejlesztő Kft. ügyvezető, Szántó Erzsébet HVSE klubmenedzser, elnökségi tag és persze Séllei Árpád Haladás Labdarúgó Kft. ügyvezető is.

Előzményként érdemes tudni, hogy a hét elején terjedt el a hír, miszerint a Halinak 72 órája maradt, hogy rendezze vélt vagy valós adósságait, különben nem játszhat az M4 Sport kamerái és a szurkolók előtt hétfőn, az ETO ellen a szentélyben.

Ezt követően közlemény-, és üzengetés áradat indult el, az érintett felek a különböző sajtóorgánumok médiafelületeit kihasználva ,,kommunikáltak” egymással. Ennek gyűjteményét szedtük csokorba, amelyet IDEkattintva, el is olvashatsz.

A szurkolók előtt lebonyolított találkozón elsőként megszólaló Séllei Árpád felidézte, hogy valódi diktátumot kaptak Kovács Cecíliától, a Haladás Sportkomplexumfejlesztő Kft. új ügyvezetőjétől. Elhangzott, hogy október elején kapták a felszólítást, ha nem rendezik a tartozásukat, akkor nem használhatják a létesítményt.

 

Az eseményen szintén megjelent Dr. Horváth Attila sportért felelős alpolgármester erre úgy reagált, hogy az adott időpontra az adóhatóság végrehajtást kezdeményezett a sportkomplexum ellen, emellett a telefonokat is kikapcsolta a szolgáltató, azaz az utolsó utáni pillanatban kellett megoldani a problémát.

 

Érdekesség, hogy a probléma gyökere egy, illetve kettő rossz szerződés. Az első az önkormányzat és a fociklub közötti, még évekkel ezelőtti megállapodás, amelyben azt szentesítették, hogy mekkora összeget kell fizetnie a csapatnak a stadionhasználatért.

Séllei Árpád ekkor tette hozzá, hogy korábban ezzel a szerződéssel párhuzamosan egy támogatói nyilatkozat is érvényben volt, tehát a város kvázi így kompenzálta a plusz költségeket. Mint közismert, a tavalyi esztendőben a klub nagyon nehéz helyzetbe került, ekkor az önkormányzat hároméves támogatást szavazott meg előre a klubnak. A sportért felelős alpolgármester felhívta a Hali-ügyvezető figyelmét arra, hogy a klub költségvetésének tervezésekor nem szabadott volna a város extra támogatásával számolni.

A másik szerződés pedig egy kormányrendelet, ebben az állam mintegy 300 millió forintot adott 2019-ben és 2020-ban is a sportkomplexum működési költségére – de abban nem szerepelt külön tételként a focicsapat.

A szerda estére összehívott, tisztázó párbeszéden kezdetben, ahogy a fentiekből is kiderült, folytatódott az adok-kapok, majd mintegy 2 óra elteltével a polgármester megoldási javaslatokat is megfogalmazott.

Dr. Nemény András megnyugtatta a szurkolókat, hogy a Haladás minden körülmények között Szombathelyen rendezheti meg ezután is a hazai mérkőzéseit. Többször megkérdezte, hogy a többségi tulajdonos, a klubban 80 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Illés Sport Alapítványt miért nem vállal nagyobb szerepet a terhekből, majd azt javasolta, hogy a tulajdonosok közösen találjanak megoldást a problémákra.

Szerinte a fennálló tartozást egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban magára vállalhatná a HVSE, a fociklub és az önkormányzat, a jövőre nézve pedig kössön új szerződést az önkormányzat és a focicsapat. Séllei Árpád ügyvezető erre reagálva, megjegyezte, hogy nincs felhatalmazva, hogy a tulajdonosok nevében nyilatkozzon, de pozitívnak nevezte a polgármester hozzáállását, megoldási javaslatait.

Azt is megtudtuk, hogy a kormánytól a HVSE-hez érkező 298 millió forintos támogatásba bele is lehetne illeszteni a fociklub rezsiköltségét, ez ügyben abban maradtak a felek, hogy hamarosan egyeztetést kezdenek a minisztériummal.

Ha a részletekre is kíváncsi vagy,  fórumot közvetítő SzTv fb-on adott adását ITT újra megnézheted. A Haladás – Győr meccset pedig hétfő este 20 órától a Rohonci úti stadionban vagy az M4 Sporton tekintheted meg.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!