Az 52 kilogrammos Pupp Réka megnyerte első mérkőzését és bejutott a 16 közé, a 66 kilós Szegedi Dániel viszont egy vereséggel búcsúzott a prágai cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján. Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig bejutott a döntőbe a prágai cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján.

    Elsőként Szegedit szólították tatamira a zárt kapuk mögött zajló Eb-n, a ceglédi versenyző a portugál színekben versenyző Sergiu Oleinickel került szembe, aki korábban moldovai országos bajnok is volt. A hónap elején rendezett junior Eb-n bronzérmes magyar – aki tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is harmadik lett – kiegyenlített csatát vívott 16 évvel idősebb ellenfelével, a rendes mérkőzésidőben csak intésekre került sor. Az aranypontig tartó hosszabbításban mindketten egyre jobban elfáradtak, és bő három perc elteltével a bíró harmadszor is figyelmeztette a 18 éves Szegedit, ami már a leléptetést jelentette. Szegedi így helyezetlenül zárta első felnőtt Eb-jét.
Nem sokkal később Pupp Réka is megkezdte szereplését, aki jelenleg olimpiai kvótás helyen áll a világranglistán. A paksi dzsúdós a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló, moldovai Cristina Blanaruval szállt szembe, és csakhamar vazaarit kapott egy hátsó gáncsra. A vége előtt néhány másodperccel aztán a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa egy földharc során leszorította riválisát, így a bíró ippongyőzelmet hirdetett. A 16 között Puppra a svájci Fabienne Kocher vár.

A csütörtökön utolsó magyarként versenyben maradt, olimpiai kvótás helyen álló dzsúdós harmadik mérkőzésén az Európa-bajnoki ezüstérmes Ivelina Ilievával szállt szembe, akivel 2006 óta már nyolcszor találkozott, és ebből hatszor megverte a bolgár dzsúdóst.
Kilencedik csatájuk első percében a Honvéd sportolóját – aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen – kétszer is intették, de ellenfele nem tudott akciót végrehajtani rajta. Fél perccel a vége előtt Karakas földre vitte Ilievát, majd félig támaszkodó helyzetben az oldalára döntötte őt, amire vazaarit ítélt a bíró, és ez végül elegendőnek bizonyult a győzelemhez.
A 30 éves magyarra a döntőben a portugál Telma Monteiro vár, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 esztendős rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött.
Karakas második Európa-bajnoki fináléjára készülhet, az elsőn, a 2015-ös bakui döntőben ugyancsak Monteiróval csapott össze, és akkor kikapott.
Az éremmérkőzések 16 órakor kezdődnek a prágai O2 Arenában.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!