Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, akit két hete választottak meg a LEN alelnökének, első ízben vett részt a szervezet vezérkar ülésén.
Az öt legfontosabb, az egyes sportágak versenyeit felügyelő technikai bizottságok mindegyikében lesz hazai képviselő, amire még nem volt példa korábban.

Az úszóknál a kiváló edző és egyetemi oktató, Kovácshegyi Ferenc, a vízilabdázóknál az olimpiai bajnok Molnár Tamás, a műugróknál az egykori válogatott, később tekintélyes pontozóbíró Kelemen Ildikó, a műúszóknál a versenyszervezésben is rendkívül tapasztalt nemzetközi bíró Vizi Judit, míg a nyílt vízi úszóknál az egykori versenyző, az elmúlt időszakban versenyeken bíráskodó Lázár Rita került a beválasztottak közé.

„Magyarország tekintélye és befolyása az Európai Úszószövetségben talán még sohasem volt ennyire jelentős, mint ebben az időszakban – idézi Szabó Tündét a MÚSZ hírlevele. – Az elmúlt évek sportdiplomáciai munkája, a megannyi, óriási sikerrel megrendezett esemény mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Paolo Barelli elnök úr és vezető társai kivétel nélkül elfogadják a magyar javaslatokat. Fontos volt Wladár Sándor elnök úr és a MÚSZ-delegáció szeptemberi római látogatása, illetve a kongresszus óta zajló egyeztetések is – ennek köszönhető, hogy a következő négy évben gyakorlatilag nem születhet fontos döntés a LEN-ben magyar részvétel nélkül.”

A technikai grémiumok mellett további magyar képviselőknek is fontos szerep jut majd: dr. Fürstner József továbbra is az orvos-bizottság tagja, a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Madaras Norbert a marketing-bizottságban tevékenykedhet, dr. Salamon Ferenc a kitüntetésekről döntő testület tagja marad, míg Csurka Gergely a LEN sajtófőnökeként hivatalból a médiabizottságban dolgozik tovább. A LEN Bureau tagjait kijelölik egy-egy bizottsággal való kapcsolattartásra, és Szabó Tünde a média-testület munkáját felügyeli majd.

Az ülésen az is eldőlt, hogy a következő LEN-kongresszusnak Budapest ad otthont, de nem az eredetileg javasolt időpontban, a jövő májusban esedékes Európa-bajnokság időszakában, hanem 2021 szeptemberének végén.

„Úgy gondoltuk, az idén novemberre halasztott választó kongresszus után fél évvel nem igazán érdemes egy újabb összejövetelt tartani – indokolt Szabó Tünde. – Szeptemberben az olimpia, illetve a júniusi FINA kongresszus után sokkal több mindenről eshet szó, ami fontos az európai úszósport számára. Mi pedig örömmel vállaljuk a kongresszus őszi megrendezését, jelezve, hogy Magyarországra mindig számíthat a LEN.”

A második négyéves ciklusát kezdő Molnár Tamás a vízilabdázóknál ezentúl a bizottság alelnökeként tevékenykedik. A pólósoknál csaknem két évtized után véget ért a Gianni Lonzi-éra: a legendás olasz sportdiplomata utódjaként a spanyol Angel Moliner irányítja a vízilabda szakágat.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!