Magyarország mindig híres volt legendás sakkversenyzőiről. Most pedig még jobban fókuszba kerülhetnek – köztük a szombathelyi színeket képviselő sportolókkal. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) döntése alapján 2024-ben Budapest rendezheti meg a világ ötödik legnívósabb sporteseményét, a sakkolimpiát. A seregszemle pedig nem is akárhogyan érinti a szombathelyi versenyzőket.

Ha a terveknek megfelelően alakul, akkor akár hat Haladás-színeket képviselő sakkozó is részt vehet a sakkolimpián. Rapport Richárd személyében egy fő már biztosan ott lehet a megmérettetésen. Rendezőként pedig Magyarország akár három-négy, egyenként hatfős férficsapatot is elindíthat. Ez pedig a tapasztaltabb játékosok érintettségét is felveti.

Így akár ifjabb Héra Imre, Németh Miklós és Ruck Róbert válogatott tag lehet, míg a fiatalabb korosztály jeles képviselőjeként Borhy Marcellnek lehet elérhető közelségben az a meghívó. Ehhez persze a folytoson versenyzés és töretlen fejlődésre is szükség lesz a következő években. A hölgyeknél Lakos Nikoletta és Jovana Vojinović kaphat válogatott meghívót.

– Óriási sportdiplomáciai siker ez hazánk számára, mivel még sohasem rendezhettük meg ezt a versenyt. Rendkívül pozitív hatása lehet a sportágra. Már most látszik, hogy egyre többen kezdenek el sakkozni, a fiatalok pedig látnak perspektívát maguk előtt. A férfiak közül optimális esetben négy-öt játékosunk is csapattag lehet, míg a nőknél Lakos Nikinek és Rapport Ricsi szerb nemzetiségű feleségének, Jovana Vojinović-nak lenne erre esélye. Utóbbinak abban az esetben, ha magyar színekben szeretne versenyezni. Összegezve, egy biztos résztvevőnk lesz, de akár jóval több is összejöhet – fogalmazott Pergel László, a Haladás szakosztályvezetője.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!