„Ez egy paródia – jelentette ki napjaink egyik legjobb játékosa, a norvég válogatott kulcsembere, Sander Sagosen az első tapasztalatairól. – Eddig egy vicc, amivel találkoztam. Nem vagyok benne biztos, hogy beszélhetünk-e egyáltalán buborékról, amikor emberek maszk nélkül járkálnak ki és a be a szállodába, és a csapatok együtt étkeznek. Semmit nem láttunk vissza azokból a szigorú intézkedésekből, amire előzetesen ígéretet kaptunk. Csak remélhetjük, hogy senki nem kapja el a vírust.”
Sagosen azzal zárta le, hogy megosztotta az aggályait az illetékesekkel, innentől fogva a kézilabdára szeretne koncentrálni – már amennyire ez lehetséges. A norvégokat irányító Christian Berge elmondta, egy lesötétített busszal vitték őket a reptérről a szállodába, nem volt szabad kinézni az ablakon, így több játékos is rosszul lett. Az edzésre két órát kell utazniuk, így megpróbálnak egy közelebbi lehetőséget keresni.

A csapatorvos pedig annyival egészítette ki a beszámolókat, hogy a norvégok szintjén alakították ki a tesztelő állomást, így mindenki rajtuk megy keresztül. Aggodalomra ad okot, hogy ismeretlenek járkálnak maszk nélkül a szintjükön. Szeretnék elérni, hogy a csapatok külön étkezzenek, és általánosságban is figyeljen minden együtt lakó válogatott, szervező a távolságtartásra.

„Tragikomikus, amit láttunk. Egy ötcsillagos szállodában lakunk, de egyszerűen túl nagy a tömeg. Lépten nyomon megszegik a járványügyi előírásokat, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy a vírus ne üsse fel a fejét a buborékon belül” – osztotta meg élményeit a korábbi válogatott kapus, Ole Erevik, aki a Tv3 csatorna szakértőjeként vesz részt a vb-n, és többek között a dán, valamint a svéd csapattal lakik közös hotelben. Erevik nehezen tudja elképzelni, ha minden így megy tovább, megússzák a három hetet fertőzés nélkül.

A német szövetség sportigazgatója, Axel Kramer szerint szintén a szállodai étkezésekkel van a legnagyobb gond Gízában. Úgy látja, a hotelekben további helyiségeket kellene megnyitni azért, hogy az étkezéseknél még jobban el tudják különíteni a csapatokat – idézte a véleményét az Origo. Mint ismert, a visszamondások és sérülések sújtotta németek csoportriválisaink a tornán.

A dán, a svéd, a norvég, a német és az osztrák szövetség egyébként az IHF-hez fordult az előzetesen lefektetett tesztelési rend betartása miatt.

„Arról értesítettek minket, hogy a második tesztelésünk elmarad a második napon, és legközelebb a pénteki meccsünk után kell mintát adnunk. Ez azt jelenti, hogy három és fél nappal a megérkezünk utáni első tesztet követően. Nem ebben állapodtunk meg” – panaszkodott Morten Henriksen, a dán szövetség sportigazgatója. A decemberi női Eb is megmutatta, milyen fontos, hogy a csapatok megérkezése után kiszűrjék az esetleges fertőzötteket.

A dán Tv2 munkatársai a több mint ezer (!) szobával rendelkező kairói Marriott Hotelben kaptak szállást, hasonlóan sok másik kollégájukhoz, rendezőhöz és nyolc vb-résztvevő csapathoz. A csatorna beszámolójában pontokba szedve osztotta meg a tapasztalatait. Mint írják, eddig még egyiküknek sem mértek hőmérsékletet, a szállodában és az arénában elvétve látták, hogy az emberek maszkot viselnének, a sajtó képviselőinek maguknak kell jelentkezniük PCR-tesztre és a zsúfolt hotelben senki nem figyel a távolságtartásra.

A küldöttségek elvileg ígéretet kaptak az IHF-től, hogy változtatnak a körülményeken. Mindez annak a fényében erősen kérdőjeles, hogy a nemzetközi szövetség zárt kapusnak nyilvánította az eseményt, a szerdai, Egyiptom sikerét hozó nyitó meccsen mégis vagy ezer néző volt a lelátón…

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
* A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek (Tv: M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay (Tv: M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport).

A középdöntő mérkőzésnapjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!