A múlt héten a házigazda és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is cáfolta azt a brit sajtóinformációt, amely szerint a japán kormány már eldöntötte, hogy törlik a tokiói eseményt – mindkét fél határozottan kiállt az olimpiai rendezés mellett.

„A válság kezdete óta a sportvilág alkalmazkodik a kialakult helyzethez. Természetesen a tokiói szervezők csak akkor bonyolítják le a játékokat, ha a körülmények megengedik” – mondta a Le Monde című lapnak Tony Estanguet, a párizsi olimpiai szervezőbizottság vezetője.

„Különböző megoldásokon dolgoznak, hogy alkalmazkodjanak az egészségügyi háttérhez, ezek közé tartozik a nézők előtti vagy nézők nélküli rendezés, a tesztelések menete, illetve a buborékrendszer. Mindenre gondolnak, hogy a játékokat egészségügyi szempontból teljes biztonságban lehessen megrendezni” – tette hozzá a francia szakember.

Az MTI felidézte, amikor januárban Japánban vészhelyzetet hirdettek a rekordszámú koronavírus-fertőzött miatt, a britek négyszeres olimpiai bajnok exevezőse, Matthew Pinsent felvetette, hogy 2024-re kellene halasztani a tokiói olimpiát. Estanguet ezzel szemben közölte: a párizsi játékok dátumain nem változtatnak.

„A NOB-bal folytatott tárgyalásaim során nem az volt a benyomásom, hogy újra halasztani fognak – fogalmazott. – A történtek kevéssé befolyásolták a párizsi terveket és előkészületeket, nekünk megvan a magunk menetrendje. A mi 2024-es olimpiánk jól fog sikerülni, függetlenül attól, hogy Tokióban mi történik. Sokakhoz hasonlóan nagyon remélem, hogy megrendezik nyáron a játékokat, de Párizs nincs összekapcsolva Tokió sorsával.”

A NOB végrehajtó bizottsága szerdán (ma) tart ülést Svájcban – jegyezte meg beszámolójában az MTI.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!