Kevés csapat mondhatja el magáról, hogy kupagyőzelmet és bajnoki győzelmet szerzett a legmagasabb osztályban, ráadásul ezt a fegyvertényt megfejelve azzal, hogy mindvégig az élvonalban szerepelt. Már pedig ezen kitétel mindegyikének megfelel az Egis Körmend együttese. Az elmúlt évtizedekben pedig meghatározó szerepet töltött be a honi sportéletben.

45 éve már, hogy lejátszotta első élvonalbeli mérkőzését a frissen feljutó körmendi csapat. Persze akadt már más vidéki alakulat is a legmagasabb osztályban, de olyan nincs, amely folyamatosan tagja lett volna az NB I-nek. A másodosztály megnyerését követően 1976 február elején a Baja otthonában játszottak egy emlékezetes meccset.

A félidő még 36-36-os állást hozott, végül az esélyesebbnek tartott, nagyobb játékerőt képviselő hazaiak nyerték meg 71-65 arányban. Február 16-án aztán megszületett a Körmend első NB I-es győzelme is. Patonay vezette piros-feketék Székesfehérváron, az Építők ellen léptek pályára. Az utolsó percben egyetlen ponttal vezettek a hazaiak, de jött Vavra Sándor duplája és közel 200 vendég szurkoló beözönlött a pályára a végső dudaszót követően.

Az első hazai sikerre március 28-ig kellett várni, amikor a PVSK hajtott fejet a Rába-parti településen. Ezt a mérkőzést 98-83 arányban nyerte meg a Körmend, amely azóta három élvonalbeli bajnoki címet és hét kupagyőzelmet ünnepelhetett. A négy és fél évtized alatt megannyi csapat szűnt meg, alakultak át az erőviszonyok, de piros-feketék állandósították helyüket az élvonalban.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!