Pénteken jelölte ki szűkített keretét az ukrajnai négy Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szövetség honlapjának tájékoztatása szerint a múlt hétfőn nyilvánosságra hozott 25 fős keret tagjai közül Fazekas Máté, Golomán György, Darrin Govens, Hanga Ádám, Hendlein Roland, Juhos Levente, Ruják András, Tóth Norbert és Wittmann Krisztián nem utazik a vasárnap óta Kecskeméten készülő csapattal Kijevbe, ugyanakkor a bajnoki címvédő, egyben listavezető Falco 4 játékossal, míg a másik vasi csapat, a Körmend egy játékossal képviselteti magát a továbbjutásért folytatott küzdelemben.

Többek között mi is megírtuk, hogy novemberben a szlovéniai buboréktornáról játék nélkül haza kellett jönnie az eddigi két meccsét megnyerő válogatottnak, miután öt játékos és egy stábtag pozitív koronavírustesztet produkált. Ljubljanában nem léphetett pályára a magyar válogatott, ezért Kijevben négy mérkőzés vár az együttesre: csütörtökön a címvédő Szlovéniával, pénteken pedig Ausztriával csap össze, majd egy nap pihenőt követően vasárnap ismét az osztrákokkal találkozik, míg február 22-én a házigazda Ukrajna ellen zárja a sorozatot.

A szlovénok és az ukránok már kijutottak a 2022-es Európa-bajnokságra, amelynek Csehország, Grúzia, Olaszország és Németország ad otthont. A csoportból az első három válogatott szerez részvételi jogot a kontinenstornára. Az osztrákok négy vereséggel a kvartett utolsó helyén állnak, és minimális esélyük maradt a továbbjutásra.

A válogatott szűk kerete:
Pongó Marcell (Nürnberg Falcons, német), Rosco Allen (Niigita Albirex, japán), Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (Szombathely), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár), Szabó Zsolt (Zalaegerszeg), Somogyi Ádám (Debrecen),  Horti Bálint (Kecskemét), Lukács Norbert (Alba Fehérvár), Filipovity Márkó (Pesaro, olasz), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Karahodzics Kemal (Kecskemét).

A hétvégén edzőmeccsekkel folytatódott a férfi kosárlabda válogatott kecskeméti edzőtábora. Az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar csapat a kecskeméti A-csoportos gárda játékosainak segítségével igyekezett szimulálni az ellenfelek játékát. Ivkovics tanítványai szombaton a szlovénok ellen készültek ezzel a módszerrel, vasárnap, pedig az osztrákok játékában mélyültek el Kellerék.

Jó hír, hogy a keret valamennyi tagja a kapitány rendelkezésére állt az edzőmeccseken, még Eilingsfeld János, a friss apuka is odaért a hétvégi gyakorlásra. Az olasz kupadöntős Filipovity Márkó pedig hétfőn csatlakozott a válogatotthoz.

A magyar csapat szombaton átesett az indulás előtti utolsó PCR-teszten, ami az Ukrajnába történő utazásnak is egy fontos előfeltétele volt. A mieink hétfőn repültek Kijevbe, ahol az alábbi program vár rájuk:

február 18., csütörtök, 20.10: Szlovénia–Magyarország
február 19., péntek, 17.10: Ausztria–Magyarország
február 21., vasárnap, 18.00: Magyarország–Ausztria
február 22., hétfő, 18.00: Magyarország–Ukrajna

Az F csoport állása:
1. Szlovénia 7 pont/4 mérkőzés (már továbbjutott), 2. Ukrajna 6/4 (már továbbjutott), 3. Magyarország 4/2, 4. Ausztria 4/4

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!