Az ötkarikás játékok programjában a japán fővárosban debütáló szakágban mindkét nemnél 8-8 csapat lehet ott Tokióban, május 26. és 30. között pedig 20-20 válogatott csap össze Grazban az olimpiai kvalifikációs tornán. Ezt követően kerül sor június 4-6-án Budapesten arra a pótselejtezőre, amelyen a férfiaknál és a nőknél is az utolsó kvóta talál gazdára. A többi indulási jogot a férfiak és a nők esetében is a világranglista állása alapján osztották ki.

A 3×3-as kosárlabdázók olimpiai kvalifikációs tornáját eredetileg tavaly Indiában rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A grazi selejtezőn magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek, akik csoportjukban Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Srí Lankával csapnak össze. Ezen a tornán három tokiói kvótát osztanak ki.

Az utolsó egy-egy kiadó olimpiai hely a hazai pótselejtezőn talál gazdára, ahol hat-hat gárda verseng. Itt a magyar férfi és – ha Ausztriában nem szerez kvótát – a női együttes is szerepel majd.
A tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!