A legutóbbi hétvégén kiválóan szerepeltek a Savaria Speedskating Team, valamint Szombathelyi Sportiskola versenyzői, az Inzellben megrendezett edzőtáborban. A koronavírus-járvány okozta nehézséggel dacolva keményen készülnek a jeges sport képviselői a közelgő megmérettetésekre. Ezúttal a vasi sportolók mellett tatabányai, szegedi és budapesti korisok élvezhették a fedett pályás edzéseket.

A németországi edzőtáborban Mercs Abigél egy hónapot, Sipos János, Szélinger Benjamin és Bödei Bálint 2 hétet töltöttek. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség támogatásának köszönhetően Bejczi Botonddal (aki szintén az egyesület tagja – a szerk.) Nagy Konráddal, Ivanie Blondin-nal és Szölösi Szabolccsal dolgozhattak a vasi versenyzők. Rajtuk kívül tatabányai, szegedi és budapesti korisok élvezhették a fedett pályás edzéseket.

Tatabányáról Palakovics Fanni, Vancsó Rebeka, Lukács Soma, Szegedről Sándor Lilla, Bíró Hanna és Füzesy Ilka, Budapestről Boksay Botond. Szombathelyiekhez fűződő érdekesség, hogy Mercs Abigél három, míg társai két-két erőpróbán vehettek részt. Az edzéseiket Moravcsik- Fecskés Orsolya (TDKE), Garzó Erika (Szeged), Tóth Attila (Savaria ST) Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó) és Timo Jaervinen (svájci edző) vezényelte, segítette.

A magyar különítmény hétvégente versenyen tesztelhette magát, ahol rendre jobb és jobb eredmények születtek. Mindenki egyéni csúcsokkal rukkolt ki és várták, hogy az utolsó hétvégén ISU versenyen is minél jobb eredményeket érhessenek el! A nagypályás gyorskorcsolyában ahhoz, hogy valaki ISU (nemzetközi szövetség) versenyen indulhasson különböző távokon szintidőket kell teljesíteni a versenyeken. Azért fontos az ISU versenyein elindulni, mert a Világkupákra és a világbajnokságra csak az itt elért szintidőkkel lehet kvalifikációt szerezni.

A vírushelyzet egyelőre nem teszi lehetővé a világversenyek megrendezését, de épp ezért fontos a sportolóknak mielőbb bebiztosítani helyüket a seregszemlén. A hétvégi erőpróba is a biztonság jegyében zajlott, hiszen mindenkinek két negatív tesztet kellett felmutatni, csak így vehettek részt a versenyen, valamint az edzőtáborban is.

A Savaria Speedskating Team- Szombathelyi Sportiskola korcsolyázói ragyogóan helyt álltak Inzellben. Szélinger Benjamin minden távján (500m, 1000m, 1500m) egyéni csúcsokat korcsolyázott, csakúgy mint Sipos János, aki 500 m-en még junior világkupa szintet is összehozott. Kiemelkedett a mezőnyből Bödei Bálint és Mercs Abigél teljesítménye.

Bálint minden távján (500m, 1000m, 1500m) egyéni csúcsokat és világkupa szinteket korcsolyázott és már csak nagyon kevés hiányzik a világbajnoksághoz! Abigél szintén minden távján (1000m, 1500m, 3000m) egyéni csúcsokat, világkupa és világbajnoki szinteket korcsolyázott, valamint 1500m-en országos korosztályos rekordot döntött! Életében először állt rajthoz tömegrajtos versenyen és nagyszerűen teljesített.

Minden bizonnyal a görkorcsolyás rutinjának is köszönhetően megnyerte a versenyt! Nem akármilyen teljesítmény ez, hiszen a szombathelyi versenyző mindezt úgy érte el, hogy egész évben száraz edzések jutottak neki és csak az utolsó két hónapban jutott jégre, mellette pedig tanulmányait sem hanyagolta el és folyamatosan készül az előtte álló érettségire! Eddig kitűnő tanulmányi eredményeit most sem szeretné lerontani és amíg mások két edzés közt pihentek, addig ő digitális oktatáson is részt vett!

Mindezek ismeretében megsüvegelendő, hogy jogot szerzett a Junior világbajnokságon való részvételre, amelynek megrendezése ugyan még bizonytalan. A szintén szombathelyi korábbi junior Világkupa- győztes Bejczi Botond is remekül korcsolyázott a hétvégén 500 és 1500m-en is egyéni csúcsot korcsolyázott. Minden magyar nagyszerűen versenyzett!

Kiemelkedik még a szegedi Sándor Lilla, aki 1500m-en korosztályos rekordot döntött, a tatabányai Lukács Soma, aki 500m-en döntötte meg a korábbi országos korosztályos rekordot, valamint a szegedi Bíró Hanna, aki Abigéllel együtt a későbbiekben sprint csapatot alkothat, szintén 3 világbajnoki szintidőt teljesített. Remélhetőleg a későbbiekben a Covid- helyzet enyhülni fog és a Junior Világbajnokságon, akár meg is örvendeztethetnek majd minket Abigélék egy-egy szép eredménnyel!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!