Csütörtökön a szabadfogásúak versenyeivel kezdődik a budapesti BOK Csarnokban az európai birkózók olimpiai kvalifikációs versenye, melyen 13 hazai sportoló lép majd szőnyegre.

    Magyarországnak jelenleg négy kvótája van a tokiói játékokra, de a női, a szabadfogású és a kötöttfogású válogatott kapitánya is bízik abban, hogy sikerül növelni ezt a számot.
A verseny első napján érdekelt szabadfogásúak Dvorák László szakvezető tájékoztatása szerint jó állapotban várják a viadalt. A kapitány az MTI-nek elmondta, hogy öt indulója közül a többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel (125 kg) esélyeit látja a legjobbnak, és bízik benne, hogy a szombathelyi nehézsúlyú már a BOK csarnokban ki tudja vívni az olimpiai szereplés jogát.
“Úgy látom, Dani fizikálisan és mentálisan is rendben van. Egyértelműen van esélye, de az is nyilvánvaló, hogy neki is roppant nehéz dolga lesz” – jegyezte meg a szakvezető, aki az is elmondta, hogy a múlt évi felfüggesztése után visszatérő, Ligetihez hasonlóan már két olimpián szerepelt Veréb Istvánnal (86 kg) sikerült rendezniük a vitájukat, a szintén szombathelyi versenyző változtatott a hozzáállásán és keményen dolgozik, hogy jól szerepeljen.
A két tapasztalt birkózó mellett a fiatal Korcsog Milán (97 kg), illetve két honosított, Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg) száll majd harcba a kvótáért.
Pénteken a nők következnek, a mezőnyben négy magyarral, Szekér Szimonettával (53 kg), Barka Emesével (57 kg), Szabados Noémivel (68 kg) és Németh Zsanettel (76 kg). Közülük a két fiataltól, Szekértől és Szabadostól óriási bravúr lenne a kvóta, az Európa-bajnok Barka és a riói olimpikon, Eb-ezüstérmes Németh viszont képes lehet a fináléig jutni. Ugyanakkor egyikük helyzetét sem könnyíti meg, hogy a 2019-es világbajnokságon éppen az 57 és a 76 kilogrammban történtek a legnagyobb meglepetések, így világ- és Európa-bajnokok csúsztak le a kvalifikációról, akiknek szintén Budapesten kell megváltaniuk repülőjegyüket Tokióba.
A kötöttfogásúaknál a Lőrincz-testvérek, a világbajnok Tamás és a vb-második Viktor már Tokióra készül, hozzájuk csatlakozna Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg) és Varga Ádám (130 kg). Sike András kapitány szerint bármelyiküknek sikerülhet a kvótaszerzés, a kérdés csak az, hogy ki tud élni az esélyével szombaton.
“Az elvárás legalább egy kvóta, de remélem, hogy több is összejön majd” – mondta szerdán az MTI-nek az 1988-as olimpia bajnoka, aki még Tatán készül versenyzőivel és pénteken költöznek be a fővárosi buborékba. A viadalon szereplő csapatban egyértelműen a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint a legnagyobb név. A BVSC 67 kilóban induló klasszisa sikereit egy kategóriával feljebb érte el, mely nem olimpiai súlycsoport, ezért vállalta a fogyást annak érdekében, hogy karrierje során először kijusson a nyári játékokra. “Bálint fogyása rendben megy, jó állapotban van ő is.” – mondta Sike.
A viadalon az utóbbi években már megszokott kétnapos lebonyolítási rend szerint küzdenek a birkózók, azonban a kvalifikációs szabályok miatt rendhagyó módon az elődöntők jelentik majd minden nap csúcspontját, mivel a 18 kategóriában egyaránt két-két tokiói hely talál gazdára. Ez annyit jelent, hogy, aki az előcsatározások során vereséget szenved, biztosan lemarad az itt szerezhető indulási jogról, így pedig a vigaszági küzdelmek elveszítik igazi jelentőségüket, ahogy a döntőknek sem lesz igazi tétjük.
Ennek megfelelően az elődöntőket rendezik meg “főműsoridőben”, 18 órától az első három napon. A selejtezők 11 órakor rajtolnak el, míg a helyosztókat 16 órától tartják pénteken és szombaton is.
Akinek nem sikerül a kvótaszerzés, annak egyetlen esélye marad: májusban a szófiai világkvalifikációs verseny, melyen szintén csak a súlycsoportok két-két döntőse szerez indulási jogot az olimpiára.

A magyar csapat:
nők:
Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg), Németh Zsanett (76 kg)
kötöttfogás:
Torba Erik (60 kg), Korpási Bálint (67 kg), Szőke Alex (97 kg), Varga Ádám (130 kg)
szabadfogás:
Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Veréb István (86 kg), Korcsog Milán (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!