Minden tekintetben emlékezetesre sikeredett a legutóbbi két hétben lebonyolított súlyemelő Európa-bajnokság, amelynek Oroszország adott otthont. A korábban megszokott forgatókönyvekkel ellentétben ezúttal négy részletben bonyolították le a kontinensviadalt, amelyen 38 nemzet 315 sportolója vett részt.

A mezőnyben akadtak szombathelyi és a vasi megyeszékhelyhez kötődő szereplői. Ahogy beszámoltunk róla városunk színeit három sportoló és két szakvezető képviselte. A Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnöke, Hencz Kornél mellett a negyedik csapattal kelt útra Márkus Erzsébet szakosztályvezető-edző, valamint Gyürüs Barbara, Boros Viktória és Bazsó Bianka is.

Utóbbi a Haladás növendékeként ezer szállal kötődik Szombathelyhez, azonban már fővárosi színekben vívta ki az Eb-n való részvételt. Gyürüs Barbara és Boros Viktória számára pedig azért is volt nagy mérföldkő ez a torna, mert másfél éve nem vehettek részt nemzetközi versenyen a koronavírus-járvány miatt. Ráadásul utánpótláskorú súlyemelőként indulhattak a felnőttek mezőnyében.

A szombati, majd vasárnapi, zárónapon versenyző lányok remek szerepléssel fejezték be a küzdelmeket. Az eredmények anak tükrében is szépnek mondhatóak, hogy a verseny szervezői és lebonyolítói nem mindig álltak a helyzet magaslatán. Ennek ellenére Boros Viktória (85 kg, 107 kg – össz 192 kg) a 14. helyet szerezte meg.

Bazsó Bianka (83 kg, 113kg össz 196 kg) és Gyürüs Barbara (83kg, 103kg – össz 186kg) a nők +87kilogrammosok mezőnyében indult. Teljesítményükkel előbbi a tizedik, utóbbi pedig a tizenkettedik helyen fejezték be a küzdelmeket. A Haladás versenyzője nagy reményekkel érkezett Moszkvába és némi hiányérzet mellett optimistán tekint előre.

– Kicsit csalódott vagyok, mert sajnos nem úgy jött ki a verseny, ahogy szerettem volna. A bemelegítés jól ment, 80 kilogrammon szerettem volna kezdeni szakításban, de a rendszer összeomlott és amire kiértem a dobogóra az időm 4 másodperc volt. Ez teljesen összezavart mindenkit, nagyon kellemetlen meglepetés volt. Második fogásomnàl sajnos megint hiba történt és leküldtek a dobogóról. Öt-hat percet állt a verseny mikor újraindulhatott minden a megszokott forgatkókönyv szerint. A rajtszámainkat is összekeverték, még azokat is ki kellett cserélgetni. Úgy érzem jobban sikerült volna ez a verseny, ha minden a megszokott módon történik. A csalódottságot viszont félretesszük és megyünk tovább, remélve, hogy a legközelebb jobb eredményt tudok elérni – nyilatkozta Gyürüs Barbara.

Márkus Erzsébet, a Haladás VSE szakosztályvezetője nagyon örült, hogy a sok halasztás után, meg lehetett rendezni az idei kontinensviadalt. Érdeklődésünkre elmondta, hogy rengeteg előkészületre volt szükség az edzéseken kívül, hiszen védőoltások mellett különböző papírok beszerzésére is kötelezték a szervezők a delegációkat. Hogy minden gördülékenyen történjen abban nagy szerepe volt a Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnökének, Hencz Kornélnak, aki csapatkísérőként is segítette a súlyemelők eredményes szereplését.

A korábbi olimpiai ezüstérmes versenyzőből sikeredzővé vált szakosztályvezető elmondta azt is, hogy a hazaérkezést követően sem állt meg a munka, hiszen újabb versenyek várnak tanítványaira. Májusban Üzbegisztán ad otthont a junior világbajnokságnak, amelyen Boros Viktória vesz részt. Ősszel pedig Gyürüs Barbarával együtt indul a korosztályos súlyemelő Európa-bajnokságon, ahol szeretnének egyéni csúccsal is kirukkolni.

Súlyemelő Európa-bajnokság
Moszkva, 2021 április 3-11.

87kg
1. Daria Akhmerova (RUS) 246
2. Elena Cilcic (MDA) 245
3. Daria Riazanova (RUS) 240

14. Boros Viktória (HUN) (85 kg, 107kg – össz 192kg)

+87kg
1. Emily Campbell (GBR) 276
2. Anastasiya Lysenko (UKR) 252
3. Melike Günal (TUR) 243

10. Bazsó Bianka (HUN) (83 kg, 113kg össz 196 kg)

12. Gyürüs Barbara (HUN) (83kg, 103kg – össz 186kg)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!