Csütörtök kora délután Berlinben elkészítették a 24 válogatottat felvonultató 2022-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság csoportbeosztását: az 1955-ben kontinensbajnok magyar csapat további négy korábbi Eb-aranyérmes (Franciaország, Litvánia, Szlovénia, Németország) és Bosznia-Hercegovina társaságában került a B-csoportba.

A 24 válogatottat – a világranglistán elfoglalt helyezésük alapján – hat kalapba sorolták. A mieink az ötödikből várták a sorsolást, és az elsőből Franciaországot (Európa-bajnok: 2013), a másodikból Litvániát (Eb: 1937, 1939, 2003), a harmadikból a címvédő Szlovéniát (Eb: 2017), a negyedikből az egyik házigazdát, Németországot (Eb: 1993), a hatodikból Bosznia-Hercegovinát kapták csoportellenfélnek.

A négy házigazda (Csehország, Grúzia, Németország, Olaszország) a sorsolás előtt választhatott maga mellé egy-egy ellenfelet, így már korábban eldőlt, hogy Németország és Litvánia, Csehország és Lengyelország, Grúzia és Törökország, valamint Olaszország és Észtország egy csoportban lesz.

A 41. Európa-bajnokságot 2022. szeptember 1–18. között rendezik meg. A négy hatcsapatos csoport mindegyikéből az első négy helyezett jut tovább.

A csoportmérkőzések helyszíne a csehországi Prága, a grúziai Tbiliszi, a németországi Köln és az olaszországi Milánó lesz, míg az egyenes kieséses szakaszt a német fővárosban, Berlinben bonyolítják le.

A selejtezőben Magyarország négyszer győzött – Ausztriát kétszer, Ukrajnát és a 24-es döntőben is csoportellenfélnek megkapott Szlovéniát egyszer-egyszer verte meg –, kétszer kikapott (Szlovénia, Ukrajna), és két legyőzője mögött, velük azonos pontszámmal jutott be a 24-es döntőbe.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Tbiliszi): Spanyolország, Oroszország, Törökország, Grúzia, Belgium, Bulgária
B-CSOPORT (Köln): Franciaország, Litvánia, Szlovénia, Németország, MAGYARORSZÁG, Bosznia-Hercegovina
C-CSOPORT (Milánó): Görögország, Olaszország, Horvátország, Ukrajna, Észtország, Nagy-Britannia
D-CSOPORT (Prága): Szerbia, Csehország, Lengyelország, Finnország, Izrael, Hollandia

Csoportok hivatalos programja így néz ki:

2022. szeptember 1., csütörtök

Franciaország – Németország
Bosznia-Hercegovina – MAGYARORSZÁG
Szlovénia – Litvánia

2022. szeptember 3., szombat

Németország – Bosznia-Hercegovina
Litvánia – Franciaország
MAGYARORSZÁG – Szlovénia

2022. szeptember 4., vasárnap

Litvánia – Németország
Szlovénia – Bosznia-Hercegovina
Franciaország – MAGYARORSZÁG

2022. szeptember 6., kedd

Németország – Szlovénia
MAGYARORSZÁG – Litvánia
Bosznia-Hercegovina-Franciaország

2022. szeptember 7., szerda

MAGYARORSZÁG – Németország
Franciaország – Szlovénia
Litvánia – Bosznia-Hercegovina

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!