Háromszoros bajnok és hétszeres kupagyőztes a körmendi kosárlabdacsapat. Jelentős évforduló az együttes életében az 1995/96-os szezon, amelyet hatalmas meglepetésre megnyertek a vasi piros-feketék. Pedig az előzetes várakozások nem arra mutattak, hogy Patonay Imre csapata lenne a favorit és ezt az alapszakasz eredményei, valamint a címvédő kiléte is igazolta.

A kilencvenes évek első fele – túlzás nélkül állítható – a Danone Honvédról szólt. 1992 és 1997 között négy bajnoki címet nyert a fővárosi együttes, mellette kupaaranyat, ezüstöt és bronzérmet is szereztek. A képet azonban rontja a budapesti szurkolók számára az 1995/96-os évad, amikor bár megnyerte az alapszakaszt a Honvéd, végül csak második helyen végeztek.

Ez akkoriban hatalmas meglepetés volt, hiszen Zsoldos András irányította alakulatban olyan kiforrott és ismert játékosok pattogtattak, mint Viktor Kuzmin, Boros Zoltán, Orosz László, Sitku Ernő és Mészáros Zalán. Az NB I. akkori erőviszonyait jól mutatja, hogy az alapszakasz élén záró Honvéd és a hatodik helyet megcsípő Atomerőmű között csak 3 pont volt.

A Marc-Körmend 16 győzelemmel és 6 vereséggel végzett a harmadik pozícióban, csak jobb kosáreredményével előzte meg a szintén kiváló kerettel rendelkező Albacomp együttesét. A rájátszás során a Honvéd együttese a fehérváriak mellett kiütötték a Szolnoki Olaj csapatát is, míg Patonay Imre együttese az Atomerőmű után a Zalaegerszegen lépett át.

A finálé első felvonását is kedvezőtlenebb előjelekkel várta a Körmend. Egyrészt a pályaelőny a fővárosiaknál volt, másrészt a csapat pontfelelőse, Samir Mujanovic hiányzott sérülés miatt. Óriási csatát hozott a találkozó, amit idegenben nyert meg a vasi együttes 69-67 arányban, majd jóval könnyebbnek tűnő második összecsapást is hozta, hazai környezetben 83-75-re.

A harmadik meccsre ismét a fővárosban került sor és úgy érkezett a Körmend a derbire, hogy győzelem esetén 3-0-ra lépi le a címvédőt. Hogy mennyire kiegyensúlyozott teljesítményre volt képes a Rába-parti alakulat jól mutatja, hogy bár elveszítette ezt a találkozót, háromszori hosszabbításra volt szüksége a Honvédnak ahhoz, hogy életben tartsa reményeit.

1996. május másodikán aztán minden szempár a Vas megyei kisvárosra meredt, hiszen győzelem esetén második bajnoki címét szerezheti meg a Körmend együttese. A hazaiakat a szurkolók is támogatták, akik még a bordásfalat is megszállták, csak hogy bejussanak a mérkőzésre. A fővárosi alakulat nagyon megnehezítette Zsebe Ferencék dolgát, csak egy-két kosárnyi volt a különbség a találkozó legnagyobb részében.

A hajrában aztán elszakadt a cérna a Honvéd játékosoknál 73-71-es állásnál. Először Orosz ugrott rá a zsákolni készülő Edmondsonra, majd a szándékos fault ítélet ellen hosszasan reklamáltak és estek neki a zsűri asztalnál ülőknek a vendég kosarasok. “Eddy” büntetőjével végül megnyerte a mérkőzést és 3-1 arányban elhódította az aranyérmet is a Marc-Körmend.

1. mérkőzés: Danone Honvéd – Marc-Körmend 67-69
2. mérkőzés: Marc-Körmend – Danone Honvéd 83-75
3. mérkőzés: Danone Honvéd – Marc-Körmend 95-91 (3. hosszabbítás után)
4. mérkőzés: Marc-Körmend – Danone Honvéd 74-71

Az aranyérmet nyert keret: Hencsey Tamás, Charles Edmondson, Érsek István, Szájer József, Zsebe Ferenc, Fodor Gergely, Czigler László, Trummer Rudolf, Gráczer Zsolt, Samir Mujanovic, Mogyorósi Szilárd, Csaplár-Nagy Ervin, Pojbics Szabolsz.
Edző: Patonay Imre és Fodor Péter

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!