Az összetett 5. helyén álló Valter Attila többnyire a nagyjából 20 fősre zsugorodó főmezőny elején helyezkedett, sőt, a második murvás szakaszon rövid ideig az élére is állt az esélyesek csoportjának. A nap első harmadik kategóriás emelkedője után, a harmadik murvás részen már Bernal húzta meg a sort, Valter jól tartotta magát, Evenepoel pedig ismét leszakadt, és teljesen egyedül maradt.

Az utolsó murvás szakasz előtt elkezdett csöpögni az eső, de a nagyobb esőt – és az ezzel együtt járó sarat – megúszták a versenyzők. Nagyjából 10 kilométerrel a vége előtt Alekszandr Vlaszov állt a sor elejére, és rántotta is meg azt, ez pedig már nem esett jól Valternek sem, a Groupama-FDJ 22 éves magyar versenyzője leszakadt – a csoportról lemaradó csapattársa, Rudy Molard maradt vissza hozzá segíteni.

Az esélyesek csoportjában a hajrára nagyjából 10 versenyző maradt, ráadásul újabb támadások következtek, többek között Giulio Ciccone és Emanuel Buchmann is megrántotta a sort – igaz, előbbi nem sokkal később lemaradt a csoportról, míg utóbbinak egy kicsit sikerült ellépnie.

A nap második kategorizált emelkedőjén Vlaszov indított először támadást, ezt azonban Bernal gond nélkül átvette, sőt elképesztő tempóban ki is kerülte orosz riválisát, és a többi összetett esélyest is otthogyta. A kolumbiai a 11. helyen érkezett meg, összetettben pedig jelentősen növelte az előnyét.

Mögötte alaposan átalakult az összetett élcsoportja, Evenepoel, Ciccone és Valter is kicsúszott a top 5-ből. A 22 éves magyar versenyző végül a 30. helyen ért célba, összetettben pedig a 13. helyen áll, hátránya közel négy perc Bernalhoz képest.

A szakaszgyőzelemért Mauro Schmid és Alessandro Covi harcolt a szökevények közül, a sprintben végül előbbi nyert – ezzel 21 éves korában megszerezte pályafutása első Grand Tour-győzelmét.

Dina Márton (Eolo-Kometa) 19 perc hátránnyal a 75. helyen ért célba.

11. SZAKASZ, PERUGIA–MONTALCINO, 162 KM
1. Mauro Schmid (svájci, Qhubeka Assos) 4:01:55 óra
2. Alessandro Covi (UAE-Team Emirates) 1 másodperc hátrány
3. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Soudal) 26 mp h.
4. Dries De Bondt (belga, Alpecin-Fenix) 41 mp h.
5. Simon Guglielmi (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel

11. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 3:09 perc h.
12. Emanuel Buchmann (német, BORA-Hansgrohe) 3:12 p h.
13. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 3:32 p h.
14. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorious) 3:35 p h.
15. Simon Yates (brit, Team BikeExchange) a. i.

18. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) 3:41 p h.

26. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) 5:17 p h.

30. Valter Attila (Groupama-FDJ) 6:16 p h.

75. Dina Márton (Eolo-Kometa) 18:59 p h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 42:35:21 óra
2. Vlaszov 45 mp h.
3. Caruso 1:12 p h.
4. Carthy 1:17 p h.
5. S. Yates 1:22 p h.

13. Valter 3:51 p h.

Csütörtökön a Siena és Bagno di Romagna közötti 212 kilométeres, két-két második és harmadik kategóriás hegyet is magában foglaló szakasz vár a mezőnyre.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!