A szombathelyi tehetség, Kántor Alíz úszó országos bajnokságon mutatott szenzációs szerepléséről ITT írtunk, most a budapesti EB-re készülve kérdeztük meg a felkészüléséről.

– Alíz, hogyan, illetve mivel teltek az OB utáni napok, szerinted sikerült eredményesen felkészülnöd az EB-re?

– Az OB után egy hét szünetet tartottunk. Ezt követően újra teljes erővel munkához láttunk, mivel az EB-ig csak öt hetünk volt hátra, ezt az időt edzőtáborszerűen töltöttük el. Sajnos a vírushelyzet nem tette lehetővé, hogy egy új helyszínen, csak az edzésre koncentrálva tudjak készülni. Igaz, így könnyebb volt a tanulást beiktatni az edzések közé. Mivel az országos bajnokságon úgy láttuk, hogy vetélytársaimhoz képest a rajt és forduló utáni víz alatti munkában van a legnagyobb hátrányom, ebben az öt hétben erre különösen nagy hangsúlyt fektettünk, remélem, hogy ez már az EB eredményen is látszani fog. Úgy érzem, és eddig mindig úgy tapasztaltam, hogy István bácsi kiváló a formaidőzítésben, hiszem, hogy edzéstervének köszönhetően most is maximálisan sikerült felkészülnöm.

– Mit vársz magadtól 200 mellen, milyen időeredménnyel, illetve helyezéssel lennél elégedett?

– A célom minden versenyen (fontos versenyen) az egyéni csúcs elérése, illetve javítása. Minden edzésmunkát igyekszem úgy végezni, hogy javulni tudjak, az edző által kért feladatokat egyre jobban, pontosabban, erősebben végezni. Az említett víz alatti munkában történő javulás most edzéskörülmények között tisztán mérhető, ezen kívül dolgoztunk azon is, hogy a jó utazósebesség után a 200 végén hajrázni is tudjak. Bízom abban, hogy ennek az eredményen is látszani kell. Helyezésekkel nem számolok, hiszen nem tudhatom, hogy a többiek milyen munkát végeztek, illetve a már biztos olimpikonok mennyire tudnak/mernek formát időzíteni ide az EB-re is. Ami biztos, hogy a korábbi EB eredményeket tekintve a jelenlegi legjobbam elegendő lehet a legjobb 16 közé kerülés, de ennek további feltétele, hogy a magyar versenyzők között is második helyen legyek.

– Ha az OB-n elért időeredményeid vesszük górcső alá, melyik hosszon szeretnél javítani, illetve mi lesz a taktika?

– Már az OB felkészülést is úgy csináltuk végig, hogy a cél az volt, hogy minden hosszon javuljak 1 másodpercet a korábbi legjobbamból. Akkor főleg a tavalyi évben életemben először végzett komoly szárazföldi, fizikai edzésben bízva reméltük, hogy a több erő picivel nagyobb utazósebességet tesz lehetővé, ez be is jött. Most hasonlóan álltam hozzá. Az edzések mérései alapján a víz alatt sikerült tizedeket javítani. Emellett folytattuk a szárazföldi edzést is.

– Nagyon sokat lehet tanulni majd az EB-n, Te elsősorban mire, kire figyelsz majd?

– Óriási élmény lesz a világ legjobbjai között lenni és versenyezni, olyan versenyzők mellett ülni, vagy állni a rajt előtti állítóban, akiket eddig csak a TV-ben nézhettem, de figyelni elsősorban önmagamra szeretnék. Szeretném a legjobbamat adni, és hibátlanul megcsinálni azt, amire készültem.

Kántor Alíz számára május 20-án reggel 10 órakor kezdődik a verseny. A 200 m mell a 2. versenyszám lesz.

Hajrá, Alíz!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!