A magyar férfi 3×3-as válogatott 21-14-re kikapott a belgáktól vasárnap a 3×3-as kosárlabda olimpiai kvalifikáció debreceni pótselejtezőjének a döntőjében, így a női csapathoz hasonlóan épphogy lemaradt a tokiói kvótáról.
Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese szombaton megnyerte csoportját azzal, hogy a románokat 21-16-ra, míg a mongolokat 21-8-ra verte. A vasárnapi negyeddöntőben aztán 19-16-ra legyőzte a favorit szlovénokat, a torna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva.
Az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású válogatottat újra elképesztő hangulat várta a Nagytemplom előtt, noha fél órával korábban még nagy csend honolt a téren, miután a magyar női csapat egy két másodperccel a vége előtt kapott kosárral kikapott az olaszoktól a döntőben, így lecsúszott a tokiói kvótáról.
A férfi finálé eleje magyar szempontból kevés izgalmat hozott, a belgák 3-1 után 8-3-ra elhúztak. Ekkor a sportág legjobbjai között számon tartott Ivosev vette vállaira a csapatot, duplát és közelit dobott, blokkolt, és 11-12-nél már csak egy kosár volt a hátrány. Ennél közelebb viszont nem sikerült férkőzni a távolról fantasztikusan célzó ellenfélhez, amely 14-16 után sorozatban öt pontot dobva 21-14-re nyert – ekkor még bő egy perc volt hátra a rendes játékidőből -, és megszerezte a tokiói kvótát.
A nyolcfős tokiói mezőnybe a férfiaknál előzőleg Szerbia, Kína, Lengyelország, Hollandia, Lettország, Japán és az Orosz Olimipai Bizottság csapata került be.
A nőknél a Debrecenből kijutott olaszok, továbbá a korábban részvételi jogot szerzett Kína, Mongólia, Románia, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és az Orosz Olimpiai Bizottság csapata alkotja az ötkarikás mezőnyt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!