A sportújságíró élete nem egyszerű, hiszen a töménytelen információ áramlásba aktívan bele kell folynia, ami napjaink velejárója. A felgyorsult világnak köszönhetően, ami néhány órája történt, már a múlté, ugyanakkor a legnagyobbakra mindig szívesen emlékeznek a sportbarátok. No, de mi a helyzet azokkal, akik egykor megfordultak a kedvenc csapatunknál, de a nevük már a feledés homályába veszett?!

Stef vagy Thomas Wils, David Williams, Tommaso Rocchi, Myke Bouard Ramos és Kovács Lóránt nem véletlenül maradtak meg az emlékezetünkben, hiszen valóban üde színfoltjai voltak a klubnak. Szereléseik, góljaik árnyékában viszont akadtak olyan légiósok is, akikre joggal nem emlékeznek a szurkolók. Soron következő listán csak az elmúlt 10 esztendőt tettük mérlegre.

Egyrészt erre azért volt szükség, mert friss még az élmény, másrészt érdekes eredményt hozott a játékos mustránk. A 2018/19-es évadig kell először visszanyúlnunk, amikor nem kevesebb, mint 15 futballista más nemzetiségű volt. Rui Pedro, Miroslav Grumic vagy Murtaz Daushvili mellett Haladás szerelést húzott Emil Lyng, aki nagy reményekkel és jó ajánlólevéllel érkezett.

A dán utánpótlás válogatott múlttal rendelkező támadó két meccsen lépett pályára. Egyszer 71 perc jutott a Honvéd, majd egy félidő az Újpest ellen. Nem túl veretes teljesítménye miatt a következő 19 fordulóban keretbe sem került, majd az izlandi Balurhoz távozott. Hasonlóan nagy csalódást okozott a magyar élvonalban már bizonyított Ezequiel Calvente is.

A spanyol szélső nagy teljesítményre volt képes, amit Békéscsaba színeiben bizonyított is. 2016/17-es szezont már a Rohonci úton kezdte, de folyamatos sérülései és teljesítménye miatt egyetlen találkozón lépett pályára. Később feltűnt Debrecenben is, de ott is csak 4 meccs, 1 gól és 127 perc jutott neki. Ugyanez a szám szombathelyi viszonylatban 57 minutumot tesz ki.

A szezon ugyanaz, a csapat légiósai viszont lefelé lógtak ki. Akadt ugyanis két holland labdarúgó, akiket nagyon vártak a vasi megyeszékhelyen. Az optimizmust növelte, hogy az előző évadban már bizonyított a Wils-testvérpár. Többen ismét egy esetleges dobogós helyezésben reménykedtek, de hiába. Ars és Overgoor számára csak epizódszerep jutott Szombathelyen.

Előbbi támadóként 14 mérkőzésen 1 gólt jegyzett, utóbbi középpályásként hétszer szerepelt a Haladás színeiben. Majd amilyen nagy hírveréssel érkeztek, olyan csendesen távoztak. Ars a Fortuna Sittardnál folytatta a pályafutását, Overgoor pedig a Go Ahead Eagles együttséhez írt alá. 2015/16-ban a balmazújvárosi szerelést cserélte le Ante Batarelo, hogy Szombathelyen bizonyítson.

A horvát védekező középpályás 6 bajnokin és 3 kupamérkőzésen lépett pályára, de nem tudott meghatározó szereoet betölteni. Érthető, hiszen ugyanezen a poszton volt ekkor Iszlai Bence és Kovács Lóránt is. Volt a támadósorban hasonlóan nagy ígéret Sasa Popin személyében, aki horihorgas csatárként 14 meccsen 1 gólt szerzett. Szerződése lejártát követően Szlovákiában folytatta pályafutását.

Nem volt túl szerencsés igazolás tekintetében a 2014/15-ös szezon sem. Laurențiu Brănescu kapus két meccset jegyzett, majd a Videotontól kapott hét gól meg is pecsételte sorsát. Andrij Efremov, Andrea Mancini, Kamil Kopúnek és Arnaud Bühler együtt összesen 19 találkozón léptek pályára. Szentes Lázár menesztését követően Mészöly Géza nem is tartott igényt a labdarúgók szolgálataira.

A 2010-es évek elején alig-alig akadt olyan labdarúgó, amely nem magyar nemzetiségű. Küzölük Nemanja Obrić (3 mérkőzés) neve merülhetett feledés homályába. Bár Branislav Fodrek, Marián Sluka és Goran Vujovic tíznél többször léptek Hali mezben pályára, ők sem váltották meg a világot. Cikkünk természetesen nem ártó szándékból készült, csak informatív jellegű érdekességként.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!