Kétségtelen, hogy az elmúlt hetekben futsal-lázban égett egész Vas megye. Az egyre népszerűbb teremsportban ugyanis a Haladásnak köszönhetően kicsik és nagyok figyelme szegeződött erre a szakágra. Nem mondható, hogy újkeletű sportágról lenne szó, mégis hazánkban csak az elmúlt évtizedben került a figyelem középpontjába és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A kupagyőzelem és a bajnoki cím megszerzése pedig sokkan nehezebb, mint bárki sejtené. A Haladás sikertörténetének alapkövét egy baráti társaság tette le, amikor megannyi teremlabdarúgó tornát követően gondoltak egy merészet és kipróbálták magukat a futsal bajnokságban is. A visszaemlékezések szerint az első időkben a labda és a szabályok ismerete is új volt a játékosoknak.

Aztán a kemény és alázatos munka hozta magával az eredményeket, valamint az ezzel járó fokozódó terhet is. A Haladás – támogatóinak köszönhetően – lépkedett felfelé a ranglistán, váltotta az osztályokat, mígnem az élvonalba került. Hogy mennyire egységes csapat volt a vasi alakulat jól mutatta az a tény is, hogy a válogatott is felfigyelt a szombathelyi játékosokra.

Az első komolyabb eredményt 2013-ban érték el Horváth Péterék, amikor a Magyar Kupa döntőbe jutottak, ott viszont az akkor domináló Rába ETO bizonyult jobbnak. 2017-ben hasonló körülmények között lett második a vasi együttes, de 2018-ban sikerült a csúcsra érni. Akkor a csömöri Rubeola együttesét ütötték ki Turzó József tanítványai és került a serleg Szombathelyre.

Ezt a kupaelsőséget sikerült 2020-ban megismételni, így már csak a hőn áhított bajnoki cím hiányzott a repertoárból. A helyzet viszont nem volt könnyűnek mondható, hiszen a Rába ETO egyeduralmát – melyet anyagi gondok is kísértek – a Berettyóújfalu törte meg. Ráadásul kemény trónkövetelők akadtak a Veszprém, a nyírgyulaj és a Dunaferr együtteseinek köszönhetően.

A 2014/2015-ös, 2015/16-os, majd a 2017/2018-os évadot a harmadik helyen fejezték be a zöld-fehérek, amit egy ezüstérem követett. A válogatott játékosok mellett minőségi légiósok érkezetek Szombathelyre, nagy figyelmet kaptak a helyi fiatalok, akik folyamatosan bizonyítottak és többen a Haladás meze mellett ölthették magukra a címeres dresszt is. A 2020/2021-es szezon minden értelemben kihívás volt.

A koronavírus-járvány miatt a bajnokság többségét zárt kapuk mögött, üres lelátók előtt kellett megrendezni. A szurkolók jelenlétét a bajnoki döntőn lehetett lemérni, milyen sokat is ér, ha támogatják a csapatot a pálya széléről. Szükség volt a nézőkre, hiszen Juan Ramon Calvo Rodriguez vezetőedzőnek a gondját a hajrában már a sérülések is nehezítették, amikor a csapat kijelölésére került sor.

A Beretyóújfalu pályaelőnyét elvéve jól sáfárkodott lehetőségével a Haladás, amely egy évtizedes története során a baráti közösségből professzionális magasságokba emelkedett. Másodosztályó bajnoki címe mellett már NB I-es aranyérme is van, ráadásul kétszeres kupagyőztesnek mondhatja magát. Ősztől pedig – amennyiben az anyagiak is megengedik – nemzetközi porondon is bizonyíthatnak a vasi futsalosok.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!