A riói játékokon Brazília – az olimpiák történetében először –  megnyerte a férfi labdarúgótornát, Tokióban pedig éppen a döntőben legyőzött németek ellen kezdi meg a csoportkört csütörtökön.

    Öt évvel ezelőtt emlékezetes fináléban, 11-esekkel diadalmaskodtak a dél-amerikaiak, akiket jelenleg is a favoritok közé sorolnak, de a németek aranyérme sem lenne meglepetés. Az elsőszámú esélyes azonban a rengeteg fiatal tehetséget soraiban tudó spanyol csapat, amely a csoportküzdelmek során szintén felmérheti erejét az argentinok elleni összecsapáson.
A férfi futballtornákon Magyarország 3 arany- 1 ezüst- és 1 bronzéremmel az olimpiák történetének legeredményesebb együttese, s csupán akkor veszti el éllovas pozícióját, ha a két-két arannyal és ezüsttel álló Argentína győzne augusztus 7-én a jokohamai fináléban.
A férfiaknál 1997 január elseje után született játékosok mellett három túlkoros futballistát nevezhettek az edzők. A négy kvartettből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.
A nőknél korlátozás nélkül szerepelhetnek a labdarúgók, így a szerdán elrajtolt tornán a világbajnok amerikai csapat a toronymagas favorit, amely azonban a legutóbbi játékokon nagy meglepetésre csak ötödik lett. Az Egyesült Államok a női futball 1996-os debütálása óta, öt arany- és egy ezüstérem után Rio de Janeiróban először maradt le a döntőről.
Címvédés biztosan nem lesz, mivel a németek ki sem jutottak, távollétükben a szakértők szerint a holland és a brit gárda lehet a legveszélyesebb az Egyesült Államokra.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!