Úszás

A második napon elkezdődtek az úszódöntők is, ráadásul rögtön két magyar érdekeltséggel. A női 400 méteres vegyes úszás fináléjában ott volt a címvédő Hosszú Katinka és a mindössze 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is, míg ugyanebben a számban a férfiaknál a korábbi Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávidnak szurkolhattunk.

A női futamban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú végül az ötödik lett, míg Mihályvári-Farkas mögötte, a hatodik helyen ért célba – ezzel mindketten pontszerzők lettek. A férfiaknál Verrasztó a negyedik lett, a mezőny legidősebb tagjaként.

FÉRFI 4×100 M GYORS VÁLTÓ, ELŐDÖNTŐ
A mieink a második elődöntőben voltak érdekeltek Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd és Németh Nándor révén a hatos pályán, ebben a sorrendben. A magyar váltó saját futamában a harmadik helyen végzett, összesítésben hatodikként jutott be a döntőbe 3:12.73-as idővel.

NŐI 400 M GYORS KÖZÉPDÖNTŐ
Ebben a számban Késely Ajna a negyedik előfutamban ugrott medencébe az ötös pályán. A fiatal úszó 4:05.34-es idővel ért célba, ezzel összesítésben a 9. helyen végzett, így nem jutott be a szám fináléjába.

FÉRFI 100 M HÁT ELŐFUTAM
Telegdy Ádám a negyedik, Bohus Richárd a hatodik előfutamban úszott. Előbbi a hetedik helyen végzett 54.42-es idővel a hatos pályán. Utóbbi a nyolcas pályán úszott és a nyolcadik helyen ért célba, ideje azonban nem hivatalos, mert kizárták – valószínűleg szabálytalan fordulás miatt.

Magyar úszó így nem jutott be a 100 méteres férfi hátúszás középdöntőjébe. Telegdy összesítésben a 29. helyen végzett.

FÉRFI 200 M GYORS ELŐFUTAM
Ebben a számban Németh Nándor és Kozma Dominik révén két fronton is érdekeltek voltunk. Németh a harmadik előfutamban az egyes pályán úszott, ahol egyéni csúccsal, 1:46.19-es idővel az ötödik helyen végzett.

Kozma a negyedik előfutamban ugrott medencébe a hatos pályán, és az utolsó, nyolcadik helyen ért célba, 1:48.87-es idővel. Az ötödik előfutam után biztossá vált, hogy Németh Nándor ott lesz a legjobb 16 között – összesítésben a 12. helyen végzett. Kozma a 30. lett.

NŐI 100 M HÁT ELŐFUTAM
Burián Katalin 12.12-től ugrott medencébe a 100 méteres női hátúszás ötödik előfutamában. 1:00.07-es időt úszott, ezzel nem sikerült bekerülnie a legjobb 16 közé. Futamában a hetedik lett. Továbbjutása igen kevesen múlott, hiszen összesítésben a 17. lett, a 16. japán Konisi Anna 1:00.04-es időt úszott.

Cselgáncs

Az 52 kilogrammosok közt szereplő cselgáncsozónk, az Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka aranypontos hosszabbításban győzte le a szám olimpiai címvédőjét, Koszovó első ötkarikás aranyérmesét, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Majlinda Kelmendit az első fordulóban. Ezt követően Pupp a nyolcaddöntőben felülmúlta az amerikai Angelica Delgadót is (10:0-ra), így bejutott a legjobb nyolc közé, majd ott vereséget szenvedett a svájci Fabienne Kochertől, így bár az aranyért nem folytathatja a versenyzést, a vigaszágon tovább küzdhetett a bronzéremért.

Pupp Réka (Atomerőmű SE) ezután legyőzte a 2016-os olimpia aranyérmesét, majd kikapott a legutóbbi ezüstérmestől a bronzmeccsen. Réka ezzel az 5. helyen végzett a nők 52 kilogrammos súlycsoportjában.

52 kg. 1. forduló:Pupp Réka–Kelmendi (koszovói) 7:0 – aranyponttal. 2. forduló: –Delgado (amerikai) 10:0. Negyeddöntő: –Kocher (svájci) 0:10. Vigaszág. 1. forduló: –Pak Da Szol (koreai) 7:0. A 3. helyért: –Giuffrida (olasz) 0:10 – aranyponttal

Vízilabda

Vereséggel kezdte meg szereplését Tokióban a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 10–9-re kikapott Görögországtól az első csoportmeccsen. Férfi pólósaink magyar idő szerint hétfőn, 11.20-tól folytatják szereplésüket, a házigazda japán válogatott ellen.

Tenisz

A tokiói ötkarikás játékok egyetlen magyar teniszezője, Fucsovics Márton a lengyel Hubert Hurkacz ellen lépett volna pályára az első fordulóban, ám röviddel a vasárnap hajnali meccse előtt jelezte, hogy vállsérülés miatt visszalép a szerepléstől.

Vívás

Női tőrözőink közül Kondricz Kata és Pásztor Flóra a 32 között búcsúzott, míg Kreiss Fanni ott van a nyolcaddöntőben és a világelsővel csap majd össze a legjobb nyolc közé kerülésért. Férfi párbajtőrben 2019-es világbajnokunk, Siklósi Gergely sikerrel vette az első akadályt és a legjobb 16 közé került.

Siklósi egész nap felszabadultan vívott a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, a kínai Tung Csao 15-9-es, a marokkói Husszam Elkord és a címvédő dél-koreai Park Szang Jung 15-13-as legyőzése után az elődöntőben magabiztosan, 15-10-re verte az olasz Andrea Santarellit.

A jelentős nemzetközi eredménnyel nem rendelkező, 24 éves párizsi rivális először a venezuelai Limardo Gascont (15-12), majd a holland Verwijlent (15-11) és az orosz Szergej Bidát (15-12), a legjobb négy között pedig az ukrán Igor Reizlint (15-10) győzte le.

A BHSE 23 éves, világranglista-vezető, világbajnoki címvédő vívója a helyi idő szerint esti döntőben némi meglepetésre 15-10-re kikapott a francia Romain Cannone-tól.
A döntő közjátékkal kezdődött: meghibásodott a pást eredményjelzője, így nem tudták időben elkezdeni a mérkőzést. A két vívó hosszú percekig várta, hogy végre elrajtolhasson a küzdelem, amíg végre megjavították a berendezést.
A várakozás Siklósit zavarta meg jobban, nála jóval alacsonyabb ellenfele kétszer is gyorsan eltalálta őt, de aztán az első három perc vége előtt egy parádés tussal 4-4-re egyenlített. A folytatásban a vezetést is sikerült átvennie, de mint később kiderült, 6-5-nél volt utoljára nála az előny. Cannone az esélytelenek nyugalmával vívott, mégpedig nagyon jól, 10-8 után állva hagyta riválisát, és szinte pillanatok alatt a végső győzelem kapujába került. 14-9-ről indult az utolsó három perc, amely azonban már nem pergett le, mert a francia bevitte a győztes találatot is.
Siklósi csalódottan gratulált ellenfelének, de edzője, Dancsházy-Nagy Tamás azonnal megölelte őt, jelezve, hogy a vereség ellenére nagy eredményt ért el.
A tapolcai születésű versenyző a kardozó Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte.

sportlövészet

Ifjúsági olimpiai bajnok és Eb-győztes sportlövőnk a 7. helyen kvalifikálta magát a férfi légpuskások nyolcas döntőjébe, ahol aztán két hellyel sikerült előrébb rukkolnia.

FÉRFI LÉGPUSKA, VÉGEREDMÉNY:
1. William Shaner (Egyesült Államok) 251.6 kör (olimpiai rekord)
2. Seng Li-hao (Kína) 250.9
3. Jang Hao-zsan (Kína) 229.4
4. Ömer Akgün (Törökország) 207.3
5. PÉNI ISTVÁN (MAGYARORSZÁG) 186.5
6. Lucas Kozeniesky (Egyesült Államok) 165.0

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!