Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE vezetőedzője elmondta, hogy július 19-én hétfőn, egy kiadós délelőtti edzés után indultak útnak Tokió felé. A Liszt Ferenc repülőtéren már vártak őket a MOB munkatársai és mindenben segítettek. Így nagyon rövid időn belül fel tudták adni csomagjaikat és egy csapatfotózást is lebonyolítottak, valamint néhány interjú és autogram kiosztása is belefért, mielőtt repülőre szálltak.

– Szerencsénkre a gép a COVID-korlátozások miatt nem volt tele, így mindenki sokkal kényelmesebben utazhatott az út első részében, Dubajig. Az akklimatizáció megkönnyítése érdekében próbáltunk ezen az első szakaszon többet aludni, ami sikerült is. Közel hat óra repülést három óra várakozás követte a legnagyobb közel-keleti repülőterén. Innen tíz óra repülés következett Tokióig. A maszkokat mindkét járaton és a reptereken is mindvégig hordanunk kellett, és rendszeresen kézfertőtlenítésre is sor került az étkezéseket megelőzően. A Narita reptéren aztán következett a mára már “hírhedt” procedúra, amin minden olimpiára igyekvőnek át kellett esnie, így nekünk is. A kiutazásunk előtt, a szervezők utasítására már két applikációt letöltöttünk a telefonunkra, amelyek QR-kódjai segítettek minket az akadályok leküzdésében. Nem maradhatott el a kötelező PCR-teszt sem, amihez nyálmintát vettek tőlünk. Mint később kiderült, ez a napi rutinunk része lett…
Amíg a PCR-eredményre vártunk további ellenőrzéseken kellett átesnünk. Az útlevelünket, a QR-kódunkat és az útlevelünkre ragasztott vonalkódot legalább 10 alkalommal kellett különböző állomásokon felmutatnunk. Hozzá kell tenni, hogy a japán önkéntesek és egészségügyi dolgozók mindvégig nagyon udvariasan viselkedtek, és óriási türelemmel tették a dolgukat. A leszállás után közel 4 órán át tartó hivatalos ügyintézést követően indult útnak csapatunk Tochigi prefektura fővárosába, Utsunomiya-ba. A hely számunkra már ismerős volt, hiszen a 2015-ös pekingi Vb előtt is itt akklimatizálódott a magyar atléták többsége. Már akkor nagyon kellemes élményben volt részünk, de most talán még jobban kitettek magukért vendéglátóink. (A japán kormány arra ösztönözte a prefektúrákat, hogy a 2020-as olimpia előtt építsenek ki egy-egy országgal sport- és kulturális, majd ezeken túl, amennyiben lehetséges, gazdasági kapcsolatokat is. Tochigi Magyarországot választotta. A MOB koordinálása mellett zajlottak az elmúlt években is, de legfőképpen közvetlenül az olimpiát megelőzően, a magyar sportolók felkészülési edzőtáborai.) Egy háromcsillagos szállodában szállásoltak el minket. Apró, de jól felszerelt, légkondicionált szobákat kaptunk.Teljesen elszeparálták a magyar csapatot, nem csak a szállodában tartózkodó vendégektől, de szinte a teljes külvilágtól is. A japán egészségügyi kormányzat előírásai szerint még a 23 fős atléta csapatunkat is két részre bontották, és külön emeleteken szállásolták el. A két csoport csak edzéseken találkozhat egymással, de ott is csak rövid ideig, mert csúsztatott napirendet állítottak össze számunkra. A napirendünk elmaradhatatlan része a nyálból vett PCR-teszt is. A maszkviselés már a szobából kilépve kötelező – folytatta a mesteredző, aki az étkezésekről és a közlekedésről is megosztotta tapasztalatait.

– Az étkezésekre egy külön teremben kerül sor, ahol még a kétszemélyes asztalokat is elválasztották egymástól egy plexilappal. Az ebédet pedig a szobánkba hozzák, mert a déli órákban van a legtöbb vendég a szálloda éttermeiben. Az étkezéseknél olyan menüt állítottak össze számunkra, amely közel áll a magyar ételekhez, de kívánságra bármit elkészítenek. Legutóbb Gundel-palacsintát kért a csapat, és estére el is készítették. A séf ezért külön tapsot is kapott!!! A lifteket csak kísérővel használhatjuk és a kilencfős kapacitást maximum négy főre korlátozták. Az edzőpályára félórás buszút után juthatunk ki. A buszba beszállás előtt a sofőr minden alkalommal fertőtlenítő folyadékot nyom a kezünkre. A korábbi információkkal ellentétben nem nagybusszal szállítanak minket, hanem két kisbusszal. A kisbuszok szerencsére így oda tudnak állni a szállásunk elé, ezért a liftből szinte egyből a buszba tudunk beszállni, kizárva annak a lehetőségét, hogy járókelőkkel találkozzunk. Folyamatosan kísér minket 2-3 önkéntes, akik nem csak figyelnek arra, hogy betartsunk minden előírást, hanem próbálnak mindenben segíteni nekünk. szerveztek számunkra buszos városnézést, origami-hajtogatást, de megismerkedhettünk a helyi művészek néhány leghíresebb alkotásával is. 22-én zoom-alkalmazás segítségével találkozón vehettünk részt Tochigi tartomány vezetőivel. A hat fős küldöttségünket Fábián László, olimpiai bajnok, MOB sportigazgató vezette. A jó hangulatú találkozó végén helyi középiskolások kérdéseire válaszoltak atlétáink.

Az edzés helyszínről is fontos információkat tudtunk meg.

– A 25 ezer fő befogadására alkalmas, 2020-ban átadásra került Kansheki stadionban edzünk. Itt minden rendelkezésünkre áll az edzésekhez és az ittlétünk alatt csak mi használhatjuk. A dobópálya mindössze 150 méterre van a stadiontól, de oda is busszal kell mennünk, hogy a buborék-elv előírásait be tudjuk tartani. Mindenhol a legújabb sportszereket használhatjuk és vagy 20 önkéntes lesi minden kívánságunkat folyamatosan.
Számunkra az átállás nem okozott különösebb problémát. Már az első naptól végig tudtuk aludni az éjszakát. A napközbeni fent lét okozott eleinte nagyobb gondot, de az ötödik naptól már az sem. Az is sokat segít nekünk, hogy velünk van, mint ahogy 2009 óta a világversenyeken minden alkalommal, Igaz Bálint masszőr és mindenes. Nemcsak a regenerációban, hanem sok más egyéb dologban is folyamatosan segítségünkre van.
Bence és Réka is hamar alkalmazkodott az új környezethez. A hőmérséklet szinte folyamatosan 30 fok felett van, de ami talán jobban nehezíti a dolgunkat, az a magas páratartalom. Mindketten jó dobóformát mutattak eddig minden edzésen. A konditeremben is profi körülmények fogadtak minket, így minden eltervezett edzésmunkát el tudtunk végezni ott is. A csapatból már csak heten maradtunk, a többiek már beköltöztek az olimpiai faluba. Rékának holnap (csütörtök délelőtt) lesz az utolsó dobóedzése, és azt követően ő is elfoglalhatja szállását a faluban. Bencével mi egy nappal később követjük majd őt hasonló napi ritmussal. A versenyüket megelőzően már csak egy tonizáló súlyemelő edzésük lesz mindkettőjüknek, és augusztus 1-én mi is megkezdjük szereplésünket.

A forgatókönyv szerint Gyurátz Réka vasárnap selejtez, majd, ha sikerül továbbjutnia, akkor kedden dobhat a döntőben, míg Bence hétfőn a selejtezőben szerepel, majd számára születésnapján, augusztus 4-én, szerdán következhet a finálé.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!