Kajak-kenu

Megszületett a magyar küldöttség harmadik olimpiai aranyérme Tokióban, miután Kopasz Bálint győzni tudott kajak egyesben 1000 méteren, ráadásul olimpiai csúccsal. Ugyanebben a számban Varga Ádám ezüstérmet szerzett – így kettős magyar siker született.

A női kajak kettesek 500 méteres távján Bodonyi Dóra és Kozák Danuta bronzérmes, Csipes Tamara és Medveczky Erika pedig negyedik lett.

Női kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra a hatodik helyen zárt az A-döntőben, míg Kárász Anna hetedik lett a B-döntőben, így összesítésben a 16. helyen zárt. Az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó a B-döntőben a harmadik, összességében pedig a 11. helyen végzett férfi kenu kettes 1000 méteren.

Vitorlázás

Jól kezdődött számunkra az éremfutam, mert egyrészt Berecz jól rajtolt, másrészt, az éllovas Scottnak korai rajt miatt vissza kellett fordulnia és újra startolnia, így csak a mezőny hátsó részében haladt.

A magyar vitorlázó állandósította a helyét az első kettő között, míg a brit liftezett az ötödik és a nyolcadik hely között, így virtuálisan hol ő, hol Scott volt az olimpiai bajnok. Igazából azzal már nem is kellett foglalkozni, hogy esetleg összetettben visszacsúszhat, mert az őt üldöző spanyol riválisa is csak a középmezőnyben haladt.

Az utolsó bójához érve Berecz magabiztos vezetésre tett szert, s ekkor a brit csak hatodik volt. A hátralévő néhány száz méteren azonban két helyet is előre tudott jönni, így végül visszaszerezte a már-már elúszni látszó olimpiai aranyat, míg Berecz Zsombor futamgyőztesként lett végül ezüstérmes, ami a magyar vitorlássport eddigi legjobb olimpiai helyezése. Eddig a Detre testvérek 1980-ban, repülő hollandi hajóosztályban elért bronza volt a legjobb eredmény.

TOKIÓ 2020
VITORLÁZÁS, FINNDINGI
1. Giles Scott (Nagy-Britannia) 36 pont
2. BERECZ ZSOMBOR 39
3. Joan Cardona (Spanyolország) 51
4. Nicholas Heiner (Hollandia) 56
5. Josh Junior (Új-Zéland) 67
6. Facundo Mario Olezza (Argentína) 68

Birkózás

Világ- és Európa-bajnok birkózónk, Lőrincz Tamás feltette az i-re a vágyva vágyott pontot: olimpiai aranyéremmel fejezte be több mint 15 éves felnőttkarrierjét, miután a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók döntőjében 2:1-re legyőzte a kirgiz Akszol Mahmudovot.

Az első másodpercekben a kirgiz foglalta el a szőnyeg közepét, és talán ő is kezdett valamivel aktívabban. Alig 20 másodperc elteltével vétlenül összefejeltek a felek, Lőrincz Tamás fogta a feje bal oldalát néhány pillanatig, aztán vissza is állt az összekapaszkodáshoz. Az első perc valódi akció, így pont nélkül telt. 4:35-nél Lőrincezt leküldték a szőnyegre (0:1), így Mahmudov próbálkozhatott támadással, de nem jött össze az akció lentről, Lőrincz pillanatok alatt felállt.

A következő időszak is össze- összekapaszkodásokkal, fogásbontásokkal telt, mindkét birkózó megfontoltan küzdött, egyelőre minimális kockázatvállalással. Az óra pedig le is pörgött.

Jöhetett az utolsó menet. A kirgiz megint aktívabban kezdett, de Lőrincz ezúttal nem hagyta túl sokáig dominálni. A 34 éves magyar birkózó megpróbált egy támadást derékra, a kirgiz pedig kilépett a szőnyegről (1:1). Jött a várt figyelmeztetés passzivításért a kirgiz számára (2:1) – így már előnyben volt Lőrincz Tamás. Jöhettek a szőnyegről, de hiába próbálkozott a magyar birkózó, a kirgiz viszonylag hamar felállt. Kettő percen belülre értünk. Másfél perc volt hátra, mind a ketten egyre több akcióval próbálkoztak, de rendre hamar bontották is a fogásokat. Jött az utolsó perc, Lőrincz Tamás továbbra is vezetett, de minden mozdulat jelentősnek tűnt, míg a másodpercek egyre lassabban peregtek…

Összekapaszkodtak, újra meg újra, az utolsó tíz másodpercnek egy nagy nekirugaszkodással indult a kirgiz, de nem talált fogást…És lejárt az óra!
Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett!

2004, Majoros István athéni sikere után tizenhét évvel megszületett a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyérme.

TOKIÓ 2020 BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, Férfiak, 77 kg
Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov (kirgiz) 2:1

És ezzel nincs még vége…Lőrincz Viktor testvére, Tamás példáját követve olimpiai döntőbe jutott Tokióban. A Rióban emlékezetes körülmények között olimpiai 5. helyet szerző, 87 kilogrammos, kötöttfogású birkózó 9:2-re verte a kétszeres Afrika-bajnok Mohamed Metvallit az elődöntőben. A finálét szerda kora délután rendezik majd.

TOKIÓ 2020 BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS Férfiak, 87 kg Elődöntő
Lőrincz ViktorMohamed Metvalli (egyiptomi) 9:2

A bronzéremért lépett szőnyegre a tokiói olimpia kötöttfogású birkózó versenyén Szőke Alex, aki a lengyel Tadeusz Michalikkal csapott össze. A mérkőzésen 97 kg-os magyar birkózót küldték le először parterbe és lengyel ellenfele többször is megpörgette, és végül technikai tussal győzött. A magyar fiú így az 5. helyen végzett.

TOKIÓ 2020 BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS 97 kg, bronzmérkőzés
Szőke Alex–Tadeusz Michalik 0–10 technikai tus

11 nap után Magyarország neve mellett 4 arany, 4 ezüst és 3 bronzérem szerepel, ezzel a nemzetek versenyévben a 13. helyen áll hazánk. 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!