Majoros István athéni sikere után tizenhét évvel megszületett a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyérme.

Történt ugyanis, hogy a 34 esztendős Lőrincz Tamás olimpiai döntővel búcsúzott profi birkózókarrierjétől. A kérdés csak az volt, a világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmek közé odakerül-e zárásként az olimpiai arany is a kollekcióba. Gyűjteménye eddig is több mint tekintélyt parancsoló volt, nála több érmet világversenyen a magyar birkózósport történetében senki nem szerzett: a tokiói, immár biztos dobogós helyezésével együtt összesen tizenötöt. Eredményei: olimpiai ezüstérmes (2012; 66 kg), világbajnok (2019), világbajnoki ezüstérmes (2017, 2018), Európa-bajnok (2006; 66 kg, 2013; 66 kg, 2014; 71 kg, 2021), Európa-bajnoki ezüstérmes (2011; 66 kg), Európa-bajnoki bronzérmes (2010; 66 kg, 2017, 2018), Európai Játékokon bronzérmes (2019).

AZ OLIMPIAI DÖNTŐ

Az első másodpercekben a kirgiz foglalta el a szőnyeg közepét, és talán ő is kezdett valamivel aktívabban. Alig 20 másodperc elteltével vétlenül összefejeltek a felek, Lőrincz Tamás fogta a feje bal oldalát néhány pillanatig, aztán vissza is állt az összekapaszkodáshoz. Az első perc valódi akció, így pont nélkül telt. 4:35-nél Lőrincezt leküldték a szőnyegre (0:1), így Mahmudov próbálkozhatott támadással, de nem jött össze az akció lentről, Lőrincz pillanatok alatt felállt.

A következő időszak is össze- összekapaszkodásokkal, fogásbontásokkal telt, mindkét birkózó megfontoltan küzdött, egyelőre minimális kockázatvállalással. Az óra pedig le is pörgött.

Az utolsó menetben kirgiz megint aktívabban kezdett, de Lőrincz ezúttal nem hagyta túl sokáig dominálni. A 34 éves magyar birkózó megpróbált egy támadást derékra, a kirgiz pedig kilépett a szőnyegről (1:1). Jött a várt figyelmeztetés passzivításért a kirgiz számára (2:1) – így már előnyben volt Lőrincz Tamás. Jöhettek a szőnyegről, de hiába próbálkozott a magyar birkózó, a kirgiz viszonylag hamar felállt. Kettő percen belülre értünk. Másfél perc volt hátra, mind a ketten egyre több akcióval próbálkoztak, de rendre hamar bontották is a fogásokat. Jött az utolsó perc, Lőrincz Tamás továbbra is vezetett, de minden mozdulat jelentősnek tűnt, míg a másodpercek egyre lassabban peregtek…

Összekapaszkodtak, újra meg újra, az utolsó tíz másodpercnek egy nagy nekirugaszkodással indult a kirgiz, de nem talált fogást…És lejárt az óra! Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett!

TOKIÓ 2020, BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS – Férfiak, 77 kg
Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov (kirgiz) 2:1

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!