Némiképp talán szokatlan időpontban, csütörtök délután kezdődött meg a három naposra tervezett 39. Savaria Női Röplabda Kupa, amely már több, mint négy évtizede kiemelt sporteseménynek számít a vasi megyeszékhelyen, valamint a röplabda jeles képviselőinek. Tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt, idén viszont négy válogatott részvételével bonyolítják le.

Ez egyben kiváló felmérőnek számít a szövetségi kapitányoknak, akik az augusztus közepén startoló Európa-bajnokság nyitányára hangolják a keretet. A magyar válogatott tagjainak számára is fontos ez a rendezvény, hiszen csak 14 főt nevezhet Jakub Gluszak a kontinensviadalra. Hiába a szokatlan kezdési időpont, szép számmal érkeztek nézők az első találkozóra is.

A világ elitjéhez tartozó Hollandia mérkőzött meg a korábbi Európa-bajnoki bronzérmes, valamint a 2018-as Európa Ligában harmadik helyen végző Csehországgal. Parázs labdamenetek jellemezték a derbit, nagy adok-kapok zajlott a pályán. A hollandok többet rontottak, aminek köszönhetően két szettes hátrányba kerültek és úgy tűnt, gyorsan véget fog érni az első mérkőzés.

Aztán a harmadik felvonás közepén megváltozott a forgatókönyv. A hollandok ritmust váltottak és csak felvillanásai voltak az addig sziporkázó csehetknek. Hiába az időkérés és csere, mégis sor került az ötödik játékra is. Ezt erővel és koncentrációval jobban bírták a hollandok, akik nagy csatában meg tudták fordítani két szettes hátrányból is a találkozót! Nem semmi teljesítmény!

Az öt játszmát hozó derbinek eredményeként a Magyarország-Azerbajdzsán összecsapás később kezdődött. A csúszás sem zavarta meg lányainkat, akik rendkívül pontosan és harcosan kezdték a találkozót. Főleg a háló közelében bizonyultak eredményesnek, így az első szett derekán 12-6-ra is vezettünk már.

Kisebb megingás után sikerült behúzni az első szettet, ezt követően viszont az azeriek terve valósult meg, akik minden apró megingást kihasználtak. Ennek megfelelően nemcsak egyenlíteni tudták, de a szettek tekintetében is lépéselőnyre tettek szert. Ezután viszont ismét szebbik arcát mutatta csapatunk.

Jó nyitásokkal és határozott ütésekkel Bagyinkáék kiegyenlítettek, így a második mérkőzésen is öt szettet játszottak a főszereplők. Itt már több hibát ejtettek a csapatok, végül az idegek csatáját és így a találkozót a magyar válogatott nyerte. Péntek este már a csehek várnak a mieinkre.

Eredmények:
Csehország–Hollandia 2:3 (18, 22, -16, -17, -12)
Magyarország–Azerbajdzsán 3:2 (23, -23, -17, 22, 15) 

Magyar válogatott kerete: Király-Tálas Zsuzsanna, Bagyinka Fanni (feladók), Szakmáry Gréta, Pallag Ágnes, Török Kata, Szűcs Kinga, Kiss Gréta (szélső ütők), Németh Anett, Vezsenyi Adrienn (átlók), Pekárik Eszter, Kump Alíz, Papp Orsolya, Gyimes Zsófia (centerek), Tóth Fruzsina, Juhár Dalma (liberók).

A Savaria Kupa menetrendje:

Augusztus 6., péntek:
Hollandia– Azerbajdzsán 17.00
Magyarország–Csehország 19.30

Augusztus 7., szombat:
Azerbajdzsán– Cseh ország 17.00
Magyarország–Hollandia 19.30

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!