Legutóbb a pandémia elvitte a komplett bringás főszezont, a hagyományosan az év utolsó háromhetese, a Spanyol körverseny pedig különösen rosszul járt: ha lóhalálában is, csak pótolták mindhárom Grand Tourt, ám a Vueltának maradt a nem embernek (vagy legalábbis nem országúti kerékpárosoknak) való október-novemberi idősáv, ráadásul le is kellett rövidíteni a viadalt három szakasszal, 18 etaposra.

Ebben az évben szerencsére visszakapta az eredeti helyét a naptárban, és újra szerepel mind a 21 szakasz a programban. Ezúttal szerencsére más adja a verseny érdekességét.

Olyanra ugyanis nemigen akadt még példa, hogy egy nagy háromhetesen egyszerre három friss olimpiai bajnok is ott tekerjen a mezőnyben, mindössze néhány héttel az ötkarikás versenyeket követően.

Az egyik legnagyobb favorit vitán felül a címvédő Primoz Roglic. A szlovén sztárnak a tavalyi után az idei Tour de France-a sem a tervek szerint alakult, ám Tokióban javított, miután űridővel szerezte meg az aranyérmet a férfiak egyéni időfutamversenyében. Roglic egymást követő harmadik piros trikójáért hajt, ez nem spanyolként eddig egyetlen bringásnak, a svájci időfutammenőnek, Tony Romingernek sikerült, még 1992 és 1994 között.

Legnagyobb kihívója alighanem Egan Bernal lesz, aki meg azért megy, hogy első kolumbiaiként mondhassa el magáról, hogy mindhárom nagy körversenyen diadalmaskodni tudott, illetve hogy egyazon évben duplázott (emlékezhetünk, a májusi Giro d’Italiát ellentmondást nem tűrő versenyzéssel nyerte meg).

Bernal segítő brigádja illusztris nevekből áll: az Ineos keretében ott van Richard Carapaz, aki némi meglepetésre, de teljesen megérdemelten nyerte meg Tokióban az országúti mezőnyversenyt, mellette pedig a Grand Tour-debütáns Tom Pidcockot is nevezte a brit sztár­istálló. Ő a férfiak hegyikerékpáros-számában diadalmaskodott az olimpián, hogy aztán egy nappal később személyesen gratuláljon Vas Kata Blanka szenzációs negyedik helyéhez.

A 76. Vuelta a Espana abból a szempontból is rendhagyó lesz, hogy időfutammal indul, és azzal is zárul (emiatt a szeptember 5-i befutó nem is Madridban lesz, hanem Santiago de Compostelában), az útvonal pedig kimondottan nehéznek ígérkezik. A 3336 kilométeres össztávba nyolc nehéz hegyi, s további négy lankás etapot zsúfoltak bele a szervezők, vagyis alaposan fel kell kötni a gatyát.

VUELTA A ESPANA
17.50: 1. szakasz, Burgos–Burgos, 7.1 km, egyéni időfutam (Tv: Eurosport1)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!