Már beszámoltunk arról a hírről, hogy Szombathelyen ismét nemzetközi asztalitenisz versenyt rendeznek utánpótláskorú sportolók számára. Az eseményről azonban sajtótájékoztatót az ünnepek miatt csak kedden, az erőpróba második napján tartottak az Aréna Savaria különtermében. Már a bejutás sem volt egyszerű a sajtó megjelent képviselőinek, hiszen rendkívül szigorú egészségügyi előírásoknak kellett megfelelni.

A létesítményben csak maszkban lehet tartózkodni, amelyet csak a versenyzők vehetnek le a közösségi terekben – kizárólag a mérkőzések során. Ráadásul a résztvevőknek – köztük a bíróknak, kísérő delegáció tagjainak szintén – védettségi igazolással és negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Ennek eredményeként a szúrópróbaszerű ellenőrzések során egyetlen pozitív koronavírusos személyt nem találtak a szervezők.

A sajtótájékoztató meglehetősen szűk körben zajlott, amelyen szintén kötelező volt a maszk viselése! Dr. László Győző alpolgármester köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy az önkormányzatnak és a szombathelyi lakosoknak is örömteli esemény, hogy ismét ilyen nagyszabású rendezvénynek adhat otthont a vasi megyeszékhely.

Kalmár Attila, a Pannonsport Kft ügyvezetője elmondta, hogy már 9. alkalommal rendeznek Szombathelyenek ilyen nagyszabású asztalitenisz erőpróbát. Ezúttal a kínai versenyzők távol maradtak, de így is 41 ország 250 sportolója és 500 fős delegációja teszi tiszteletét az Aréna Savariában. Ráadásul három szombathelyi fiú is ütőt ragad a november 1. és 7. között lebonyolított programon.

A hazai színeket képviselő egyesület vezetője, Szarka Tibor elmondta, hogy a koronavírus-járvány alaposan átrendezte még a versenynaptárt és a beosztásokat is. A kimaradt év miatt csak az U15 és U18 korosztály számára vezettéka világranglistát, azonban hogy ne vesszenek el a nagy tehetségek, így újabb korcsoportok felosztását vezették be a nemzetközi szövetség égisze alatt.

Így már U11, U13, U15, U17 és U19 kategóriára módosultak a kiírások. Ezzel sokkal jobban ösztönzik a fiatalokat a tartós, jó szerepléshez. Bár a kínai versenyzők távol maradtak a nagyobb rendezvényektől, így sem maradnak komoly riválisok nélkül a résztvevők, hiszen 5 kontinensről érkeztek bátor vállalkozók. Érdekesség, hogy a jelenleg is zajló tornát Pozsonyban és Szombathelyen bonyolítják le buborék rendszerben.

A Szombathelyi Asztalitenisz Kör három versenyzője pedig már be is mutatkozott. Az U13-as mezőnyben indult a 12 éves Szarka Gábor és a 13 esztendős Poór Balázs, valamint a 11 éves Gergely Márk (kiemelt képünkön – a szerk.) is. Utóbbi viszont saját korcsoportjában is részt vesz a tornán, mint világranglista vezetője. Tehetségét jól mutatja, hogy a SZAK sportolója a szerb, a cseh és a horvát állomást megnyerte és Szombathelyen olasz riválisát is legyőzte a nyitányon.

A hétfőtől vasárnapig tartó erőpróbára a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség iránymutatása alapján néző nem léphet be a rendezvények – így az Aréna Savariába – helyszíneire sem. A másik állomáshely Pozsonyban van, ahonnan a lányok érkeznek majd a vasi megyeszékhelyre, váltva a fiúkat. Az eredményekről az ITTF oldala számol majd be.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!