A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület alapító tagjai abból a háromfős szellemi olimpiai csapatból és a köréjük csoportosult egykori vetélytársakból kerültek ki, akik a centenáriumi olimpia évében megnyerték a MOB, a MOA és a Magyar Televízió által szervezett “Irány Atlanta” című olimpiatörténeti vetélkedőt. Ki ne emlékezne arra a pillanatra, amikor Knézy Jenő és Hajdú B. István kihirdette, hogy Vas megye Horváth Vilmos, Gál László és Szakasics Zoltán alkotta csapata milyen meggyőző különbséggel győzte le a döntőben Békés megye legjobbjait?!

Az alapító 32 sportbarát között neves sportolók, edzők, valamint tanárok, nyugdíjasok és diákok egyaránt megtalálhatók. Az egyesületet kilenctagú elnökség irányítja, amelyet négy évre választ a közgyűlés. Taglétszámuk évek óta hetven fő körül mozog, azonban szimpatizánsaik száma ennek többszöröse. A Magyar Olimpiai Akadémia az egyik legrégebbi támogatójuk, de Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata is évről-évre kiemelkedő összeggel segíti programjaik lebonyolítását.

Az 1996. december 16-án létrehozott Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 25 éves jubileumi ünnepségén, az Olimpiai himnusz hangjai után Dr. Holler Péter elnökségi tag köszöntötte a megjelent kiemelt vendégeket, támogatókat, a szlovák küldöttség tagjait, olimpikon sportolókat, valamint az egyesület tagságát és a sajtó képviselőit.
Jelen volt a szlovákiai Magasfalu delegációja, Marton Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke, Szuhay Viktor Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka, dr. Puskás Tivadar díszpolgár, korábbi MOB tag és szombathelyi polgármester, valamint Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és a több – Tiszavasváriból, Várpalotáról érkezett – olimpiai hagyományőrző egyesület képviselője is. A sportolókat Márkus Erzsébet és Farkas Ágnes olimpiai ezüstérmesek, Németh László edző, Halmosi Zoltán labdarúgó, Séfer Rozália atléta képviselte, de az olimpiai bajnok Szarka Zoltán özvegye és fia, valamint az olimpai ezüstérmes Kajdi János testvére, László és az öregfiúk képviseletében Sebestyén Péter is megtisztelte a rendezvényt.

Ezt követően rövid köszöntőkkel folytatódott az ünnepi esemény, amelynek során a rendezvényen megjelenni nem tudó meghívott vendégek üzeneteit ismertették. Gál László elnök felolvasta Hende Csaba országgyűlési alelnök, Fábián László olimpiai bajnok, Németh Nyiba Sándor olimpiai 9. helyezett birkózó, polihisztor, edző, költő, zenész, zeneszerző, a Magyar Kultúra Lovagja üzenetét is.

Ezután Gál László, a Halmay elnöke felidézte az egyesület alapításának körülményeit, majd kiemelte, hogy azért szállt el gyorsan ez a negyed évszázad, mert a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület nemcsak sportról, hanem barátságról, kultúráról is szól és a tagság nyitott mindenre és mindenkire.

 

Az alapító-elnök, Horváth Vilmos arról beszélt, mennyire büszke arra, hogy a vasi és a szombathelyi olimpikonok emlékét ápolhatják.

– Nincs olyan, akinek ne állítottunk volna emléket, a teljesség igénye nélkül Rajczi Imre, Lóránt Gyula, Földes Éva, Tóth II. József.
Az is nagyon fontos, hogy nemcsak sporthoz ért ez a társaság, hanem baráti közösségként a civil életben is segítünk egymásnak. 25 év múlva is szeretnék itt lenni – fogalmazott.

Marton Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke az egyesületet kuriózumnak nevezte, mert – mint mondta, – ez a csapat a legnemesebb eszmét, az olimpizmust vállalta fel 25 évvel ezelőtt.

 

 

Szuhay Viktor tanácsnok számára a harmónia és barátság szavak jutottak eszébe, amikor belépett a rendezvényterembe, majd Szombathely Megyei Jogú Város nevében köszöntötte a megjelenteket. Hozzátette: a  sport Szombathely életében kiemelkedő terület, az olimpiai mozgalom pedig egy olyan fórum, ahol az emberiség versengve mutathatja meg világosabb oldalát.

Dr. Puskás Tivadar díszpolgár, korábbi MOB-tag és Rajczy Imrre-díjas a sport, a civil szervezetek és az idő kontextusából vizsgálta meg a halmaysokat.
A sport az egyik legfontosabb dolog a világon, mert megtanít bennünket, hogy becsüljük az ellenfelet, szorgalmasak legyünk, és mert a lemondás, a sok munka előrevisz. A civil szervezet 25 éve nagy dolog, mert megmutatja egy közösség erejét, a közös érdeklődési kört. Az idő, a 25 év hosszú idő, hiszen, ha egy civil szervezet 25 éven át küzd, emlékezik azokra, akik együtt gondolkodtak, tevékenykedtek, akkor arra való, hogy tovább éljen. Az olimpiai eszme a feladata ennek a szervezetnek, azt kívánom, sokáig szolgálják az olimpiai eszmét, a sportot, a közösséget, Isten éltesse az egyesületet! – fogalmazott a korábbi szombathely polgármester.

Miután Balogh József ,,Elmélkedés a tóparton” című versét fia, Balogh Zoltán elszavalta, az
elhunyt halmays tagtársakra emlékeztek a jelenlévők. Huszonketten már nem lehettek jelen a jubielumi eseményen, Gál László elnök pedig a földi életet itthagyó valamennyi tagtársről megemlékezett.

 

Ezt követően Mittli Ödön alelnök köszöntötte a megjelent alapító tagokat, ők öten emlékplaketteket vehettek át.

 

 

 

Az ünnepség alkalmat adott arra is, hogy a Rajczy- és Csejthey-díjakat átadják. Erről az ünnepi momentumről külön írásban számolunk be – a szerk. 

Ezt követően a ,,25 éve az olimpizmus szolgálatában” címet kisfilmet nézte meg az ünneplő közönség.

A 25 perces összeállítás után folytatódtak a meghívott szervezetek, vendégek köszöntői.
Magasfalu aktuális és egykori polgármestere is köszöntötte a jubiláló egyesület tagjait. Halmay Zoltán szülőfalujának, Magasfalunak (Vysoká pri Morave) a polgármestere emlékdíjat adott át Gál Lászlónak, Horváth Vilmosnak, Mittli Ödönnek, Kerényi Jánosnak, Halmosi Zoltánnak, Pintér Lászlónak, Békefi Lászlónak és Halmosiné Séfer Rozáliának is.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is méltatta a szombathelyi egyesület tevékenységét.

Az olimpiai eszme továbbvitele érdekében jöttünk létre anno, ebben pedig kiváló segítőink, harcostársaink az egyesület tagjai – fogalmazott a főtitkár, majd átnyújtotta a MOB oklevelét és Dísztálát, amelyeket az olimpiai eszme népszerűsítése érdekében tett erőfeszítések elismeréseként ajjánlott fel a Magyar Olimpiai Akadémia.

Az elnöki zárszó után a Halmay induló hangjaival ért véget az ünnepség hivatalos része, majd fogadás és kötetlen beszélgetés zárta a negyedszázados jubileumiot.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!