A Vas Megyei I. osztályú labdarúgó bajnokságban még tart a téli szünet, a csapatok lassacskán megkezdik a felkészülést az előttük álló, nagyon izgalmasnak ígérkező tavaszi szezonra. Mi azonban ilyenkor sem szeretnénk megyei foci nélkül hagyni olvasóinkat, ezért tovább folytatjuk elemző-cikksorozatunkat, amelyben ezúttal a “nagyok mumusával” foglalkozunk. 

A Kőszegi Lóránt FC a tavalyi szezont 40 ponttal a 12. helyen zárta, a nyár során történtek változások a csapatnál, de összességében bizakodva tekintettek előre a 2021/22-es idényre, amelyben féltávnál ismét csak a 12 pozícióban állnak.

Az első játéknapon – becenevükre rászolgálva – az egyik aranyéremre is esélyes gárdát, a Vépet sikerült megcsípniük, így joggal reménykedhettek eredményesebb folytatásban. Azonban ezt követően egy 3-as vereségi sorozatot produkáltak: a Jánosháza, a Táplán, és a Répcelak is 3 pontnak örülhetett ellenük.

Ezt ismét két pontszerzés követte, hisz először a Lukácsháza ellen zártak döntetlennel, majd óriási meglepetésre saját pályáján 4:0-ra páholták el a bajnoki címvédő Sárvárt.

A Vép után a Sárvárt is megcsípték tehát, ám a sorminta szerint a pontszerzéseket vereségi sorozat követi a kőszegieknél a jelek szerint, hisz ezt követően a Haladás-Zanat, a Rábapaty és a közvetlen rivális Szentgotthárd ellen is pont nélkül maradtak.

A 10. játéknapon a szintén a kiesés elkerüléséért harcoló Körmend elleni derbi következett, amelyre fel kellett szívnia magát a csapatnak, és bár a körmendiek 3:1-es vezetésre is szert tettek, végül a kőszegiek harcossága az utolsó öt percben két gólt is eredményezett, amellyel egy pontot meg tudtak kaparintani ezen az igazi 6 pontos összecsapáson.

Rangadókból ezekben a hetekben nem volt hiány: a 11. fordulóban a Vasvárral néztek farkasszemet, az eredmény viszont ismét döntetlent hozott.

A Bük elleni vereséget azonban nem követte (az eddigi sorminta szerint) további két sikertelen mérkőzés, hisz a kőszegiek először megcsípték az (később kiderült) őszi bajnok Celldömölköt, egy utolsó perces egyenlítő találattal, majd Egyházasrádócra utaztak (újabb közvetlen riválisukhoz), ahol megszerezték az ősz során a második idegenbeli győzelmüket.

Az utolsó játéknapon tehát úgy fogadhatták a Király SE csapatát, hogy a szombathelyieknek volt félnivalójuk, hisz a kőszegiek hazai pályán, ahogy a példa is mutatta bárkire veszélyesek. A nehéz talajú pálya a fizikális, párharcokat kereső kőszegieknek kedvez, ez pedig azt eredményezte, hogy a Celldömölk, a Vép és a Sárvár után a Halmosi Péterrel felálló Király SE sem bírt velük.

A Kőszeg FC őszi mérlege tehát igencsak érdekes, hisz a közvetlen riválisak ellen jobbára csak döntetlenig jutott el a gárda, míg a bajnokság mind a 4 bajnokesélyes csapata ellen pontot tudott csenni, sőt a Királyt és a Sárvárt le is győzték. Nagy kérdés, hogy ezt a bravúros szereplést sikerül-e nekik a tavaszra is átmenteni, hisz az említett 4 csapat közül 3-hoz is idegenbe utaznak, ahol nem feltétlenül az ő játékuknak kedvez majd a pálya, ugyanakkor a Sárvár ellen bebizonyították, hogy idegenben is képesek győzedelmeskedni.

A fontosabb tényező számukra a biztos bennmaradást jelentő úton azonban nem is az éllovasok elleni pontszerzés lenne, hanem a közvetlen riválisok legyőzése, akkor akár a középmezőnyt is megcélozhatná az együttes, hisz a 7-8. hely sincs tőlük beláthatatlan távolságra.

A statisztikákra tekintve a védekezésére mindenképp építhet a csapat jövőben is, hisz a 25 kapott gól abszolút jónak számít, ha a közvetlen riválisokkal viszonyítjuk össze őket, míg a 21 rúgott találatuk átlagosnak mondható, ha az utolsó 6 helyezett csapatot vizsgáljuk.

A kőszegiek február 27-én kezdik majd meg bajnoki szereplésüket, a 16. fordulóban Vépre utaznak, mi pedig természetesen annak a mérkőzésnek az eredményéről is beszámolunk majd. A sikeres, sérülésmentes tavaszi szerepléshez pedig ezúton is sok sikert kívánunk a csapatnak.

TABELLA

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!