A Himnusz hangjaival majd Balogh József versével, az ,,Induló a Dobó SE-nek” című költeménnyel – Doma Benedek előadásában – kezdődött a negyed évszázados Szombathelyi Dobó SE jubileumi ünnepsége. A december 29-i eseményre mi is meghívót kaptunk.

Számok

A 25 év alatt minden lehetséges világversenyre kijutó atlétát, 9 olimpikont, 1 olimpiai aranyat, 5 EB-érmet, 4 VB-érmet, 65 válogatott versenyzőt adott a Szombathelyi Dobó SE, versenyzői pedig 602 magyar bajnoki címet nyertek – mindezek igazán imponáló számok Németh Pál szellemében.

Köszöntők

A Dobó SE megjelent családtagjai előtt Horváth Vilmos elnök előbb Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének levelét, majd Dr. Puskás Ttivadar Szombathely volt polgármesterének levelét ismertette. 

Ezt követően Bella Attila, a Zalaegerszegi Atlétikai Klub nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, Németh Zsolt (Maca) VB-ezüstje és Pars Krisztián olimpiai aranyérme volt számára emlékezetes. Köszöntője végén emléklapot nyújtott át a Szombathelyi Dobó SE elnökének.

Gál László, a Halmay Zoltán Olimpiai hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntőjében a Dobó SE és a Halmay Egyesület közötti párhuzamokra hívta fel a figyelmet, majd dísztálat adott át Horváth Vilmos elnöknek és Németh Zsolt vezetőedzőnek.

Történet

,,25 éve a világ élvonalában” – című vetítéssel egybekötött előadással Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke időzte fel az elmúlt 25 évet.

– Sokféle módon lehet megközelíteni az elmúlt 25 évet – kezdte előadását a klubot immár 18 éve vezető Horváth Vilmos, majd tőle tudtuk meg, hogy egykoron 5 szombathelyi egyesületben is foglalkoztak kalapácsvetőkkel. Aztán felidézte az 1960-as, 1970-es, 1980-as évek nehézségeit, a dobópápa Németh Pál megjelenését, az 1984-es olimpia helyett a Druzsba kupán dobókörbe álló Tánczi, Szitás és Vida teljesítményét, majd az 1987-es VB-t Gécsek Tibor alakját és az 1988-as olimpiai trió; Gécsek, Szitás és Vida olimpiai szereplését.

A klubvezető szólt a Haladással történő szakításról, az akkori szerény körülményekről, a Safrankó úton birtokba vett kis területről, a SZAC93 megalakulásáról, majd az 1996. március 14-i történelmi eseményről, a 20 fővel létrejött a Dobó SE megalakulásáról is. Felidézte Gécsek Tibor 1998-as kiemelkedő évét, amikor Európa-bajnokként az év sportolója lett, és azt is, hogy keimelte, hogy Gécsek minden világversenyén nyolcas döntőbe került.

A Dobó SE zászlóvivői között említette Németh Zsoltot, Annus Adriánt, Fazekas Róbertet, Divós Katalint, a hazai kalapácsvetés női úttörőjét, aki súlylökésben, diszkoszvetésben és kalapácsvetésben is országos bajnok tudott lenni. Ugyancsak a klub zászlóvivői közé sorolta Kiss Szilárd olimpikon súlylökőt, aki időközben nemzetközi hírű lepkegyűjtővé vált, Pars Krisztián olimpiai bajnokot, akinek 2012-es volt a legszebb éve és Halász Bencét, Gyurátz Rékét, és a megszállott edzőt, a rengeteg tehetség felfedezőjét, Németh Lászlót is, akit több alkalommal is az év utánpótlás edzőjének választottak.

A történeti áttekintés során a Dobó SE elnökségének munkáját is felidézte Horváth Vilmos.

Elismerések

Németh Zsolt mesteredző, VB ezüstérmes kalapácsvetől szájából hangziott el, hogy az elnökség tagjai nélkül a Dobó SE már kétszer megszűnt volna.

Ezt követően az elnökségi tagokat, az edzőket és a volt és jelenlegi sportolók teljesítményét ismerték el.

Külön díjazták a korosztályos világversenyek érmeseit; Banga Beatrix, Cser Márton, Doma Benedek, Gergelich Cintia, Horváth Norbert, Katavics Balázs, Rába Dániel és Varga Balázs is emlékplakettet vehetett át.

A 9 olimpikon közül öten – Gyurátz Réka, Halász Bence, Kiss Szilárd, Németh Zsolt és Pars Krisztián – a helyszínen vehették át elismerésüket.

Az elismerések átadása után az egyesület jelvényét és pólóit is átadták az egykori és jelenlegi sportolóknak és egyesületi tisztségviselőknek.

A jubileumi ünnepség állófogadással egybekötött kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Boldog születésnapot és további olimpiai-, világ,- Európa-, és magyar bajnoki érmeket kívánunk, Dobó SE!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!