Hajnalban már beszámoltunk róla, hogy bravúros páros győzelmet arattak a mieink, s ezzel átvették a vezetést, 2-1-re az ausztrálok ellen.

Sajnoa a folytatás már nem volt ilyen sikeres, hiszen egyéniben Fucsovics és Piros is fejet kellett, hogy hajtson ausztrál ellenfelének.

A 30 éves Fucsovics 30/17-es meccsmérleggel büszkélkedhetett a válogatottban, míg a helyi születésű és Sydney-ben már ATP-tornát is nyerő De Minaur 6/5-ös mutatónál tartott. Ami az egymás elleni találkozóikat illeti, eddigi egyetlen összecsapásukat a spanyol állampolgársággal is rendelkező ellenfél nyerte tavaly a torinói Dk-döntőben.

A Ken Rosewall Arenában a 87 éves, nyolcszoros Grand Slam-bajnok névadó is látta az első sorból, amint a két éljátékos nagyon magas színvonalon kezd, és főként az alapvonalról próbálja hozni a labdameneteket. Elsőként 4:3-nál Fucsovics jutott bréklabdákhoz, de riválisa hárította őket, majd a nyíregyházi teniszező egy nyolcperces gém végén hozta a szerváját úgy, hogy az egyik ütését még De Minaur is megtapsolta. Így jutottak el a rövidítésig, melyben a magyar 4–2-re vezetett, ám ezután fáradhatatlan riválisa rákapcsolt, és már nem vesztett pontot.

A második játszma rögtön elhozta a mérkőzés első brékjét, az egyre magabiztosabb és szinte minden labdát elérő ellenfél 3:0-ra elhúzott, majd három labdája volt a 4:0-hoz. Az ekkor fáradtabbnak tűnő Fucsovics azonban egy 11 perces gém során kivédekezte ezeket, majd lendületből visszabrékelt, és 4:5-nél a meccsben maradásért adogatott. Három mérkőzéslabdát még hárított, de a negyediket kiütötte, így 2 óra 11 perc elteltével az ATP-rangsor 15. helyén is megforduló De Minaur ünnepelhetett.

A sydney-i csata győztese részt vehet a Dk-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek –, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ, SYDNEY
Ausztrália–Magyarország 2–2
Alex de Minaur–Fucsovics Márton 7:6 (7–4), 6:4 – állás a harmadik egyes után

Piros Zsombor adogatásával kezdődött az utolsó, mindent eldöntő mérkőzés, Kokkinakis pedig egyből brékelt. Ezt követően mindkét játékos hozta az adogatását, s az ausztrál 6:4-re nyerte az első játszmát.

A második szettet remekül kezdte Piros, egyből elvette Kokkinakis adogatását. Az ausztrál ezt követően hozta a sajátját, majd visszabrékelt (2:1). Végül ezt a játszmát is 6:4-re nyerte Kokkinakis, ezzel Ausztrália jutott tovább 3–2-vel.

Ausztrália részt vehet a DK-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek –, míg a magyar válogatott szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ, SELEJTEZŐ, SYDNEY
Ausztrália–Magyarország 3–2 – végeredmény
Thanasi Kokkinakis–Piros Zsombor 6:4, 6:4

korábban
Alex de Minaur–Fucsovics Márton 7:6 (7–4), 6–4
John Peers, Luke Saville–Marozsán Fábián, Valkusz Máté 4:6, 4:6

pénteken játszották:
Alex de Minaur–Piros Zsombor 7:5, 6:2
Thanasi Kokkinakis–Fucsovics Márton 6:7 (4–7), 6:1, 3:6

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!